Судноплавство по Дніпру буде можливе тільки вище ДніпроГЕС — експерт

Внаслідок руйнування Каховської ГЕС річка Дніпро залишиться судноплавною вище ДніпроГЕС, нижче  ще тривалий час ні. Після падіння рівня води судна там опиняться на мілині. Це може загрожувати розливом паливно-мастильних матеріалів.

Про це заявив голова Адміністрації судноплавства Євгеній Ігнатенко.

«Такий терористичний акт рф матиме катастрофічні наслідки для всього регіону в цілому та майбутнього відновлення судноплавства зокрема. Через різке підтоплення територій зруйновано та виведено з ладу інфраструктуру портів та терміналів, розташованих в області, багато затонулих суден», — зазначає Ігнатенко.

Він додав, що Дніпро  основна артерія річкового судноплавства України. Каховський шлюз був крайнім дніпровським шлюзом, що випускав усі судна в бік відкритого моря. Фактично підривом ГЕС росіяни перекрили ворота для українського експорту.

Читайте також: Руйнування Каховської ГЕС унеможливлює судноплавство по Дніпру у найближчі роки

Адміністрація судноплавства передислокує близько 50 суден, які знаходяться в акваторії Каховського водосховища з місць базування вище по Дніпру через Запорізький шлюз. 

Зазначимо, що підрив росіянами Каховської ГЕС вплине на транспортну інфраструктуру і, відповідно, на майбутній експорт сільськогосподарської продукції через річку Дніпро та Чорне море.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus