Світові ціни на соняшникову олію зросли більш ніж на 15% після зриву росією зернової угоди

Середнє значення Індексу цін на рослинні олії ФАО у липні склало 129,8 пункту, що на 14 пункту (12,1%) вище за його червневе значення і є його першим приростом після безперервного семимісячного періоду падіння.

Про це йдеться в серпневому звіті «Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН‎»‎ (FАО).

«Таке значне зростання, зафіксоване в липні, пояснюється підвищенням світових котирувань соняшникової, пальмової, соєвої та ріпакової олії. Світові ціни на соняшникову олію в порівнянні з минулим місяцем збільшилися більш ніж на 15 відсотків, головним чином через невизначеність, що знову виникла, з експортними поставками з Чорноморського регіону у зв'язку з рішенням російської федерації про вихід з Чорноморської зернової ініціативи», — йдеться у звіті.

Читайте також: В Україні зросли ціни на олійні після підвищення вартості рослинних олій у світі — аналітики

Світові ціни на пальмову олію також помітно зросли на тлі прогнозованого уповільнення зростання виробництва у провідних країнах-виробниках. Що стосується соєвої та рапсової олії, то світові ціни на них зросли під впливом прогнозів, що продовжують викликати стурбованість, на врожай сої у Сполучених Штатах Америки та ріпаку в Канаді. Підвищенню цін на олії також сприяло збільшення світових котирувань сирої нафти.

Нагадаємо, у 2023 році очікується незначне розширення площі сівби високоолеїнового соняшника — до 358 тис. га (+5%), що може позитивно вплинути на майбутній врожай олійної.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus