В Україні прогнозують збільшення врожаю високоолеїнового соняшника

У 2023 році очікується незначне розширення площі сівби високоолеїнового соняшника — до 358 тис. га (+5%), що може позитивно вплинути на майбутній врожай олійної.

Про це повідомляють аналітики ІА «АПК-Інформ».

За попередніми даними, виробництво високоолеїнового соняшнику цьогоріч може становити 782 тис. т (+8% з урахуванням сегрегації), що все одно залишається одним із найнижчих показників з 2019 р.

Читайте також: В сезоні 2022/23 значно скоротились площі під високоолеїновим соняшником

«Варто зазначити, що основною причиною скорочення врожаю у 2022-23 роках відносно попередніх років стали воєнні дії на території областей, у яких традиційно вирощувався даний вид соняшнику, що, в свою чергу, стало фактором скорочення виробництва насіннєвого матеріалу європейськими компаніями та могло вплинути на потенціал виробництва даної культури у 2023 р», — зазначають аналітики.

Відновлення виробництва високоолеїнового соняшнику в Україні гальмує і зниження цінових премій на олійну у 2022/23 МР, що стало наслідком зниження попиту та премій на високоолеїнову олію.

Сприяти підвищенню попиту на ВО продукт уже в новому сезоні-2023/24 можуть такі чинники:

  • тривалий знижувальний ціновий тренд на соняшникову олію у 2022/23 МР та високоолеїнову зокрема, що збільшує її привабливість;
  • помірні премії на ВО соняшникову олію;
  • очікуване скорочення пропозиції ВО соняшнику в Європі, що може відбутися за рахунок скорочення посівної площі під даним видом соняшнику в деяких провідних країнах-виробниках та внаслідок значної посухи.

Нагадаємо, в Україні у 2023/24МР очікується зростання врожаю основних видів олійних культур до 19,5 млн т проти 18,1 млн т у 2022/23 МР, або на 7,7 %.

Виконано за допомогоюDisqus