В Україні зросли ціни на олійні після підвищення вартості рослинних олій у світі — аналітики

В Україні в період з 24 по 30 липня найбільше зросли ціни на олійні культури.

Про це повідомляє Українська універсальна біржа.

«Внутрішній ринок соняшнику та сої відреагував на підвищення вартості рослинних олій у світі, яке спричинене блокуванням експорту з України та зниження прогнозів врожаю ріпаку в ЄС та сої у США через посуху. На Чиказькій біржі ф'ючерси на сою зростали більшу частину тижня, чому також сприяла фізична нестача готівки на внутрішньому ринку США, але до кінця тижня вони знову знизилися через покращення довгострокових прогнозів погоди», — зазначають аналітики УУБ.

Цінові індикативи трейдерів станом на 30 липня у порівнянні з кінцем минулого тижня:

  • кукурудза — 5 394,12 грн/т (+0,35%);
  • пшениця 2 клас — 5 882,90 грн/т (+0,32%);
  • пшениця 3 клас — 5 446,00 грн/т (-0,85%);
  • пшениця фуражна — 4 959,64 грн/т (-0,17%);
  • соя — 18 139,55 грн/т (+5,00%). 

«На ринку зернових спостерігалася волатильність індикативів, проте на кінець тижня ціна не зазнала суттєвих змін. Через несприятливі погодні умови здебільшого ціни на кукурудзу та пшеницю відображали зростання. На світовому ринку початок тижня відзначався ралі, але наприкінці періоду вартість ф’ючерсів відкотилася. Факторами, які впливатимуть на ринок цього тижня, залишаються прогноз погоди, дані щодо врожайності та новини пов'язані із зерновим коридором», — додають аналітики УУБ.

Крім того, учасники ринку сподіваються, що до осені Європа зможе створити альтернативний маршрут для українських постачань, хоча чітких планів щодо цього поки що немає.

Читайте також: Пшениця нового врожаю буде реалізована за цінами вище минулорічних — аналітики

Як повідомлялося раніше, подальші атаки на порти України, підвищення ступеня небезпеки на виробничих комплексах та відсутність можливості експорту зернових морськими шляхами призведуть до зростання цін на кукурудзу та пшеницю на 30-40% в короткостроковій перспективі.

Виконано за допомогоюDisqus