Обсяги транзиту українського зерна через Угорщину зараз значно менші, але не через нові правила — експерт

Обсяги транзиту української агропродукції через Угорщину зараз значно менші, але це зменшення спричинене не новими правилами, а відсутністю математики.

Про це в спецпроєкті Latifundist.com, який виходить у партнерстві з «Біоенерджі-Вінниця» розповів керівник департаменту міжнародного трейдингу з агропродукції «Агросем» Денис Мараренко.

«Після введення нових правил транзиту, штраф за недотримання часу виїзду з території Угорщини, якщо не помиляюсь, становив 100 % вартості товару. Страшна цифра. Ми навіть не розбиралися з цим, аби не думати про таку опцію. Тому і кажу: «якщо не помиляюсь». Не чув щоб комусь довелось з цим стикнутися», — каже Мараренко.

Після консультації українського уряду з митниками та залізничниками, умови транзиту були змінені. Тепер дається 7 днів на Батьово — склад, 7 днів на перевантаження і оформлення Т1 та 7 днів на виїзд з території Угорщини.

Регіон біля переходу Батьово-Еперєшки може перевалювати до 13-14 потягів на добу на стороні Угорщини. Але, за словами Мараренка, такої кількості вагонів досягнути важко.

«Основними проблемними місцями на цій ділянці є стикування українських та європейських потягів, оскільки складських приміщень для тимчасового накопичення там недостатньо. Перевалка відбувається прямим варіантом. Будь яка затримка українського чи європейського потягів викликає ланцюгову затримку всіх наступних перевантажень і, як наслідок, чергу. Саме тому 13-14 потягів досягнути важко», — каже експерт.

Пропускна можливість Батьово-Еперєшки складає 650-700 тис. т в місяць. Біля Еперєшки складська інфраструктура дозволяє зберігати біля 150 тис. т.

Низка перевантажувальних комплексів діє на залізничній станції Чоп. Зокрема, компанії «ПАКОБО» і «Агроенергоінвест» надають можливість перевантаження з широкої на євроколію.

Шалений експорт: Румунія. Чи впорається Констанца з навантаженням у разі закриття зернового коридору
ЧИТАТИ ТАКОЖ

На території Угорщини активно діє Rail Cargo Group, що є частиною Австрійських федеральних залізниць (ÖBB). За повідомленням самої компанії, в 2022 році з березня до середини грудня вона перевезла 1 млн т українських зернових вантажів. Напрямки поставок — Німеччина, Угорщина, Словаччина, Чехія.

Нагадаємо, 15 вересня Угорщина ввела національну заборону на імпорт 24 українських сільськогосподарських продуктів.

Виконано за допомогоюDisqus