В ФДМУ назвали початкову ціну оренди державних сільгоспземель

Початкова ціна оренди державних сільгоспземель встановлюватиметься одразу для всієї ділянки та буде не меншою за 12% від її нормативної оцінки. Вона стартуватиме з 3-4 тис. грн за 1 га, однак щоразу вартість визначатиметься індивідуально.

Про це у своєму блозі на Latifundist.com розповів в.о. голови ФДМУ Олександр Федоришин.

На ціноутворення впливатиме конкуренція в регіоні, якість ґрунтів, близькість до елеваторів, населених пунктів, автодоріг державного значення, можливості зрошення тощо.

«Переможець аукціону має оплатити наперед перший рік оренди землі. Далі щороку протягом терміну оренди він має сплачувати цю ж суму, яка може індексуватись. Термін оренди ділянок варіюватиметься. Та є максимальні часові межі: до 14 років для вирощування однорічних насаджень та до 25 років для багаторічних», — зазначає Федоришин.

У першому випадку термін залежатиме від потреби сівозміни на ділянці, щоб не погіршувати якість ґрунту. Тож термін оренди може бути, наприклад, лише 7 років, а не максимальні 14. 

Читайте також: Вартість землі в наступному році зросте як мінімум на 15-20% — експерт

Окремі ділянки будуть призначені саме для вирощування багаторічних насаджень, їх орендуватимуть на термін до 25 років. Їхня вартість буде вищою, оскільки нормативно-грошова оцінка земель під багаторічними насадженнями — більша, додав в.о. голови ФДМУ.

Нагадаємо, ФДМУ планує створити Фонд інвестиційної нерухомості та Земельний банк.

Виконано за допомогоюDisqus