Оренда державних сільгоспземель: хто, за скільки та як може отримати ці ділянки для обробітку?

Олександр Федоришин, в.о. Голови ФДМУ
Олександр Федоришин, в.о. Голови ФДМУ

Уже в перші місяці 2024 року стартують аукціони оренди державних сільськогосподарських ділянок від Земельного банку (ЗБ). ЗБ створюється Фондом держмайна для того, щоб залучати інвестиції у державні землі, призначені для обробітку, та прозоро передавати їх в оренду. 

Читайте також: Ринок землі в новому році. Готуємось до юрського періоду

Державних сільськогосподарських земель наразі налічується орієнтовно 700 тис. га. Земельний банк консолідує їх під своїм управління, проводить їх інвентаризацію, аби уже невдовзі розпочалися аукціони оренди цих ділянок. Важливо акцентувати: торги передбачаються лише щодо оренди земель, продавати їх держава не матиме права, тож ризик їх втратити — відсутній.

Які землі передаватимуть в оренду?

Зацікавлені в державних ділянках аграрії можуть бути спокійними щодо їхньої якості і придатності до використання. Наразі у торгах пропонуватимуть землі, які не були під окупацією, не заміновані та не забруднені уламками боєприпасів. Тобто одразу після аукціону та виконання всіх умов переможець зможе почати працювати на них. 

Михайло Різак: Гектар розмінування коштує $3-5 за 1 кв.м. Це неспіврозмірно з вартістю землі в Україні — потрібна допомога донорів
Читати також

Це важливо, адже значна частина сільськогосподарських державних земель знаходиться саме в регіонах, що були частково окуповані або мають нещодавно звільнені території. Йдеться передусім про південь та схід, де, за даними ЗБ, найбільші площі державних сільгоспділянок. Зокрема, 23,7 тис. га — у Запорізькій області, 21,4 тис. га — у Харківській. 

Ті ж ділянки, що потребують додаткового очищення та відновлення, залишатимуться на обліку Земельного банку та не передаватимуться в такому стані для оренди.

Де проходитимуть торги та хто зможе в них взяти участь? 

Торги проводитимуться відкрито через систему Прозорро.Продажі. Вона вже себе зарекомендувала як ефективний інструмент управління державним майном та землями. 

Наприклад, лише з початку 2023 року року (станом на 17 жовтня) в електронній системі було проведено понад 3,6 тис. успішних земельних аукціонів оренди (здебільшого в комунальній власності). У них взяли участь приблизно 4,2 тис. учасників. Вартість оренди ділянок у торгах за цей період зросла в 2,7 раз: зі 110 млн грн стартової ціни до понад 302 млн грн виграшних пропозицій.

В аукціонах оренди державних сільськогосподарських земель, організатором яких буде ФДМУ, зможуть взяти участь абсолютно всі охочі: фізичні та юридичні особи, як підприємці так і компанії. Це можуть бути як резиденти України, так і нерезиденти. Головне — пройти формальності: зареєструватися, підготувати всі документи тощо.

За скільки та на скільки орендуватимуть державні землі? 

Початкова ціна оренди встановлюватиметься одразу для всієї ділянки та буде не меншою за 12% від її нормативної оцінки. Вона стартуватиме з 3-4 тис. грн за 1 га, однак щоразу вартість визначатиметься індивідуально. На ціноутворення впливатиме конкуренція в регіоні, якість ґрунтів, близькість до елеваторів, населених пунктів, автодоріг державного значення, можливості зрошення тощо.

Переможець аукціону має оплатити наперед перший рік оренди землі. Далі щороку протягом терміну оренди він має сплачувати цю ж суму, яка може індексуватись. 

Термін оренди ділянок варіюватиметься. Та є максимальні часові межі: до 14 років для вирощування однорічних насаджень та до 25 років для багаторічних. 

У першому випадку термін залежатиме від потреби сівозміни на ділянці, щоб не погіршувати якість ґрунту. Тож термін оренди може бути, наприклад, лише 7 років, а не максимальні 14. 

Окремі ділянки будуть призначені саме для вирощування багаторічних насаджень, їх орендуватимуть на термін до 25 років. Їхня вартість буде вищою, оскільки нормативно-грошова оцінка земель під багаторічними насадженнями — більша.

Який механізм аукціонів оренди? 

Усі охочі позмагатися за державні сільськогосподарські ділянки повинні зареєструватися на акредитованому електронному майданчику. В розділі «Земельні ділянки» можна буде знайти цікаві для потенційного орендаря торги та подати заявку на участь в них.

Далі необхідно сплатити реєстраційний та гарантійний внески. Останній складає 30% від стартової ціни оренди ділянки і в разі програшу повертається учаснику. Реєстраційний внесок, що дорівнює 10% мінімальної заробітної плати, визначеної в чинному держбюджеті, є оплатою за участь в аукціоні та не повертається. Після реєстрації потрібно вказати цінову пропозицію, яка вважатиметься стартовою на момент запуску торгів.

Також для участі в аукціоні потрібно підготувати відповідний пакет документів, а також мати КЕП для їх подачі в електронному форматі. 

Після проходження цих етапів у завчасно визначений день відбуваються торги. Учасник за допомогою інтерфейсу електронного майданчика отримує в особистому кабінеті унікальне гіперпосилання, яке надає тимчасовий прямий доступ до інтерфейсу модуля земельних торгів в електронній торговій системі.

Земельні торги починаються автоматично в час та дату, які визначені в оголошенні про проведення земельних торгів.

Механізм аукціону такий. У кожному раунді кожен учасник протягом 3-х хвилин має право зробити крок аукціону. Якщо учасник зробив цінову пропозицію раніше закінчення відведеного часу на внесення такої цінової пропозиції, електронна торгова система надає йому можливість внести зміни до цінової пропозиції щодо її збільшення (в нашому випадку), але не нижче попередньої цінової пропозиції цього учасника, до завершення відведеного часу. 

Якщо учасник не вносив та/або не змінював цінової пропозиції протягом 3-х хвилин, після закінчення цього часу електронна торгова система приймає його попередню цінову пропозицію і передає хід наступному учаснику.

Переможцем стає той, хто зробив найвищу ставку в останньому раунді, а у разі відмови ним від підписання протоколу за результатами аукціону — учасник з наступною за величиною ціновою пропозицією.

Далі підписання протоколу про результати торгів та укладання договору з переможцем Після цього орендар вносить оплату за договором і може починати користуватися отриманою сільськогосподарською ділянкою. 

Відкрита, конкурентна оренда державних угідь, які наразі використовують неефективно чи за корупційними схемами, дозволить вирішити одразу кілька проблем. Це наповнення бюджету від сплати за оренду та створення нових можливостей для агропідприємців. Це ліквідація дефіциту сільгоспземель, що наразі під тимчасовою окупацією чи непридатні до використання. Це боротьба з багаторічною корупцією та формування цивілізованого механізму управління держземлями в Україні.

Олександр Федоришин, в.о. Голови ФДМУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus