Аграрні асоціації звернулися до бізнес-обмудсмена. Просять не допустити рейдерського захоплення активів Овостару

Всеукраїнський аграрний форум звернувся до бізнес-омбудсмена України Романа Ващука із проханням сприяти законності та недопущенню порушення прав власності на майно провідного виробника яєць і яєчних продуктів агрохолдингу «Овостар Юніон».

«Акціонери компанії занепокоєні спробою рейдерського захоплення фактично частини їх власності в Україні. В результаті, найбільший канадський інвестор Групи компаній «Овостар Юніон», Fairfax Holdings (Канада), який інвестував в українську економіку більше 300 млн доларів, повідомив про чергову атаку Посольство Канади в Україні, яке у свою чергу намагається всіляко сприяти недопущенню незаконних спроб захоплення власності іноземних інвесторів та захисту законності», — йдеться у листі, який є в розпорядженні Latifundist.com.

В агроасоціаціях вважають, що метою такого тиску є прагнення оскаржити права власності компанії на належні їй виробничі активи.

Об'єктом рейдерського захоплення є майновий комплекс і земельна ділянка, розташовані в Макарівському районі Київської області. «Овостар» придбав їх у 2018 році, на момент придбання активу в реєстрі речових прав на нерухоме майно не було обтяжень, які могли б поставити під сумнів законність переходу права власності на актив до агрохолдингу «Овостар Юніон», зауважують у ВАФ.

Як повідомляється на сайті агрохолдингу, обставини, які стали підставою для вимог, ніколи не були пов’язані з ТОВ «Овостар» та виникли ще задовго до того, як компанія стала власником майнового комплексу. Боржником за вимогами юридичних осіб, підконтрольних Василю Астіону, є ЗАТ «Макарово» боржник, який володів активом до 2013 року. Цей актив був реалізованим для погашення банківського боргу, залишок якого згодом придбала фінансова компанія.

Агрохолдинг провів реконструкцію та модернізацію активу і створив на його базі завод із виробництва яєчних продуктів. Під час окупації росією Київської області 2022 року підприємство було зруйновано і згодом відновлено «Овостаром».

Читайте також: Лебідь, щука та рак, або Як ділили завод з переробки яєць Макарово

Як зазначили у ВАФ, результатами попередніх судових спорів щодо повернення активів, які були законно набуті «Овостаром», встановлено необґрунтованість вимог щодо визнання недійсними свідоцтв про права власності та скасування держреєстрації права власності, витребування майна, скасування нотаріальних дій з видачі свідоцтва про придбання активу.

«Цим підривається довіра іноземних інвесторів до подальших інвестицій в економіку країни, інституту власності, а також судової та правоохоронної систем. Такі дії можуть негативно відобразитися на обсягах підтримки України під час відсічі збройної агресії та втрати довіри з боку країн-партнерів, зокрема Канади, резиденти якої є найбільшими акціонерами ГК «Овостар Юніон», — йдеться в листі.

Лист від ВАФ підписали Український клуб аграрного бізнесу, Всеукраїнська аграрна рада, Аграрний союз України, Українська аграрна конфедерація, Спілка птахівників України.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus