Їхні прибутки — це насправді наші гроші. В Польщі прокоментували доходи МХП за 2023 рік

Польські аграрні асоціації прокоментували фінансові результати українського агрохолдингу МХП за 2023 рік. Вони вважають, що компанія отримала доходи завдяки тому, що витісняє польське мʼясо з ринку ЄС. Про це пише видання Wiadomosci.

Виторг МХП у 2023 році збільшився до $3 млрд. Доходи від експорту (переважно на ринки ЄС) зросли до $1,8 млрд.

В останньому звіті МХП також оголосив, що середня ціна курячого м’яса, яке вони продавали, становила менше двох доларів за кілограм ($1,95 в перерахунку це приблизно 8 злотих). Цей курс гарантував їм прибутковість торгівлі. 45% експорту курятини пішло до Європейського Союзу.

«Ще рік тому наші птахівники рвали на собі волосся. Продукт MHP розповсюджувався по всьому ЄС за недосяжними для нас цінами, навіть демпінговими», — сказав Даріуш Гощинський, президент Національної ради птахівництва Торгової палати Польщі.

За його словами, куряча грудка в польських магазинах коштує 13-14 злотих, а польському виробнику немає сенсу думати про рентабельність, якщо ціна нижче 19 злотих.

«Цей продукт витісняє польське м'ясо птиці з важливого сегменту ринку ЄС, яким є поставка в ресторани та готелі», — зазначив Гощинський.

Роман Кондров з руху «Підкарпатське ошукане село», ініціатор блокування кордону, прокоментував звіт МХП.

«Мільярди? Я правильно чую!? Це підтверджує слушність наших протестів. Ми виступили проти олігархів та їхніх корпорацій, а не всупереч українським фермерам. За такими компаніями не стоять фермери, є різні багатії з цього світу. Товар з України пройшов через ЄС, забравши у нас ринки збуту, а ми тут боремося за виживання сімейних ферм. Тож їхні прибутки — це насправді наші гроші», — сказав Кондров.

Подібним тоном коментує українські повідомлення лідер протестуючих фермерів із Західнопоморського воєводства та учасник переговорів з урядом Станіслав Барна.

«У нас криза, вони процвітають, це свідчить про те, яку загрозу становлять агрокорпорації. Ми повернемося до розмов з політиками про захист нашого ринку. Я можу розкрити, серед іншого: Оточення президента готує зустріч з фермерами», — розповів Барна.

Читайте також: Чим так налякали Європу українські цукор, курятина і яйця? Розібрали з експертами, скільки експортуємо та які є альтернативні ринки

  • У лютому польський агробізнес заявив, що стурбований європейським фінансуванням для МХП, який отримав більше п’ятої частини всіх кредитів ЄБРР за останні два роки. Тоді поляки закликали припинити безмитне ввезення курятини з України.
  • Чистий прибуток агрохолдингу у 2023 році склав $142 млн, в той час як 2022 рік компанія завершила зі збитками у $231 млн.
Виконано за допомогоюDisqus