Птахівництво розвалюється, а МХП багатіє — поляки вимагають припинити безмитне ввезення курятини з України

У Польщі, найбільшому виробнику курятини в ЄС, фермери очолили багатомісячні протести проти рішення ЄС скасувати обмеження на український імпорт. Польський агробізнес особливо стурбований європейським фінансуванням для МХП, найбільшої в Україні птахівничої компанії, яка отримала більше п’ятої частини всіх кредитів ЄБРР за останні два роки.

Про це пише Financial Times.

З 2022 року Європейський банк реконструкції та розвитку позичив $890 млн українським виробникам яєць, птиці та цукру.

Януш Ковальський, опозиційний депутат, який був держсекретарем з питань сільського господарства в попередньому польському уряді, сказав FT, що «птахівництво в Польщі розвалюється, а одна компанія, MХП, багатіє. Треба негайно припинити безмитне ввезення курятини з України та іншої сільськогосподарської продукції».

Виконавчий голова МХП Джон Річ заперечив, що лише його бізнес підриває виробництво в Польщі. Він сказав, що співчуває незадоволеним фермерам, але через інші більш серйозні проблеми, з якими вони стикаються, такі як скорочення субсидій на пальне та регулювання клімату.

«Якби я був фермером, я б також протестував», — сказав РІч.

Він зазначив, що український агробізнес «застряг» між майбутніми виборами в ЄС, змінами в спільній сільськогосподарській політиці та політичним рухом вправо.

Читайте також: Інтеграція України в Євросоюз створить одного з найбільших гравців на глобальних зернових ринках — Качка 

Джон Річ сказав, що експорт МХП не мав істотного впливу на ціни в ЄС, оскільки його компанія фактично відібрала частку ринку в інших експортерів Бразилії та Великобританії. Річ стверджував, що відновлення Брюсселем обмежень на український експорт означатиме просто «зміну лежаків» і допоможе Бразилії відновити експортне лідерство. Він також прогнозує, що МХП збільшить експорт до Саудівської Аравії та інших ринків, де попит зростає.

Анджей Даніелак, президент Польської асоціації птахівників і виробників, заявив, що ЄС підриває власну програму ведення сільського господарства, допомагаючи фінансувати гігантських українських виробників, таких як МХП, які не повинні дотримуватися стандартів добробуту тварин або правил ЄС щодо праці та виробництва.

Річ сказав, що його птахофабрики створені відповідно до норм ЄС.

Зігфрід Мурешан, віце-президент правоцентристського блоку ЄНП у Європейському парламенті, сказав FT, що кредитування є важливим для підтримки експорту сільськогосподарської продукції Києва.

«Економічна безпека України в інтересах Європи. Українська їжа потрібна в Африці та на Близькому Сході», — сказав він.

Нагадаємо, агрохолдинг МХП уклав акціонерну угоду про створення спільного підприємства з Desert Hills Veterinary Services Company Limited (DHV), «донькою» Tanmiah Food Company — провідного постачальника м'яса птиці та іншої м'ясної продукції на Близькому Сході.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus