Під знаком бика. Що приніс вересневий WASDE для пшениці, кукурудзи та сої

Христина Серебрякова, CEO ASAP Agri
Джерело фото: ASAP Agri

Якщо дивитися на еволюцію ф’ючерсних цін CBOT після випуску звіту USDA, ми можемо легко зробити висновок, що вересневе оновлення не стало визначною подією.

Сьогодні ціни на основні продукти, які ми розглядаємо (кукурудза, пшениця, соєві боби) в рамках оновлення WASDE, продовжують розвиватися в бичачому тренді, який існує вже 3 тижні.

Що стосується пшениці, то глобальний баланс вважається майже незмінною (кінцеві світові запаси +0,6 млн тонн на місяць — до 257,2 млн тонн). Цей звіт Міністерства сільського господарства США лише підтверджує бачення ринку, інтегруючи скорочення виробництва в ЄС, що суттєво впливає на його експортний потенціал (-2,5 млн тонн на місяць).

Україна компенсує цей недолік (+1 млн тонн на місяць) поряд з Австралією (+2 млн тонн на місяць). Австралія, безумовно, «гасить полум’я» у цьому звіті за рахунок виробництва, переглянутого на +2 млн тонн на місяць, але її кінцеві запаси зменшені до 5-річного мінімуму на рівні 2,75 млн тонн.

Зараз ринок ще більше акцентуватиме увагу на австралійських погодних умовах. Дійсно, поки що все добре, але врожай ще на полі!

Що стосується кукурудзи, то ситуація стабільна на світовому рівні. Проте з цього звіту слід зробити один урок: скорочення запасів кукурудзи поширюється на усіх найближчих конкурентів України.

Експортний потенціал скоротився на 0,4 млн тонн у росії, на 0,2 млн тонн у Сербії, а також на 0,2 млн тонн в ЄС переважно через Румунію та Болгарію. Як кажуть, чиясь втрата — для когось здобуток. Український ринок має отримати прибуток від цієї ситуації.

Що стосується сої, то ринок навіть не відреагував на дещо ведмежий репорт. Оператори ринку більше дивилися на гарні показники експортних продажів США.

Також, ринок продовжує стежити за посушливими умовами у Бразилії і більше не намагається покладатися на рекордну цифру виробництва у 169 млн тонн.

Христина Серебрякова, CEO ASAP Agri

Виконано за допомогоюDisqus