Будівництво елеватора. Основні тезиси


Джерело фото: export LAT

Дана стаття була підготовлена для одного з українських журналів. У результаті обробки статті редактором, первинний текст було змінено майже повністю — формат журналу вимагав. Вирішив розмістити оригінальну версію на Latifundist.com.

У даній публікації спробуємо коротко описати основні етапи на шляху від концепції до введення в експлуатацію елеватора.

Для фермера або фермерського господарства найкращим варіантом є пошук генпідрядника, що може реалізувати проект «під ключ». Підхід «зробити самому» — це ризикований шлях і, як правило, у результаті більш витратний. Для простоти порівняння — уявіть собі будівельну компанію, яка вирішила зайнятись вирощуванням зернових.

Інше питання — як пройти шлях від початку до кінця найбільш ефективно.

Відповідаючи на це питання, з власного досвіду хочу порадити, насамперед, керуватись правилом — вибирайте найкращих спеціалістів у галузі.

По суті, у нас є три основні завдання:

  • (а) проектні роботи;

  • (б) постачання обладнання;

  • (в) будівельно-монтажні роботи.

Найпростішим варіантом було б покласти усі ці завдання на генпідрядника, але кожна конкретна ситуація відрізняється і можна комбінувати: наприклад працювати з проектантом, генпідрядником та постачальником обладнання окремо.

Почнемо з проектанта. Його роль важко перебільшити. Саме проектант відповідає за правильність рішень і за те, наскільки Ви ефективно витратите кошти. Як правило, рішення проектанта треба аналізувати саме на стадії проектування. У випадку, якщо Ви вирішите внести зміни на етапі будівництва — це призведе до втрат часу та коштів.

Якщо Ваші спеціалісти ніколи раніше не займались будівництвом — краще на ранніх стадіях підключити також генпідрядника. Таким чином Ви зможете використати практичний досвід будівельників, що дозволить збалансувати багато проектних рішень і оптимізувати їх, що у підсумку зменшить витрати на будівництво.

Тепер крок за кроком спробуємо розібрати алгоритм дій Замовника:

Визначтесь з ділянкою (або кількома варіантами ділянок). Найкращій варіант — це ділянка правильної форми (прямокутна або квадратна) з залізничною гілкою (біля залізничної станції). Як правило, для будівництва елеватора потужністю 20 тис. т оптимальною є ділянка розмірами 1,5-2 га, а для елеватора на 100 тис. т — 3-4 га.

Є ряд нормативних обмежень, які потрібно врахувати перед тим, як приймати рішення по ділянці — наприклад, санітарні відстані, відстані від високовольтних ліній та газопроводів, від авто та залізничних магістралей і т.п. Тому вже на цьому етапі необхідно залучити проектанта для визначення придатності ділянки для будівництва елеватора. При цьому важливо врахувати не тільки обмеження ділянки, а й можливість підключення газу та електрики.

Визначтесь з проектантом (або генпідрядником). На передпроектній стадії та при виготовленні містобудівного обґрунтування Вам буде потрібна допомога проектної організації (або генпідрядника, що візьме проектанта на субпідряд). Передпроектні роботи є визначальним етапом для майбутньої концепції об’єкту.

Стосовно вибору проектної організації — зверніть увагу на досвід компаній, їх внесок у конкретні проекти. При виборі партнерів по проектуванню ми задаємо просте питання — яким чином проектант гарантує нам найбільш ефективне технічне рішення? Необхідно, щоб проектант розумів, що будь-яке технічне рішення (наприклад, конструктив фундаменту) необхідно обґрунтувати не тільки технічно, а й економічно.

Важливим критерієм є зацікавленість контрагента у співпраці. Деякі «іменовані» фірми дозволяють собі відповідати клієнту місяцями. Звертайте увагу на дрібниці. Адже якщо на попередньому етапі потенційний партнер дозволяє собі неуважно ставитись до Ваших питань — на наступних етапах співпраці ситуація навряд чи покращиться.

Визначте концепцію об’єкту. Під концепцією ми розуміємо (а) генплан; (б) логістичну схему; (в) технологічну схему.

Це питання вирішується спільно з проектантом, виробником обладнання та Вашим технологом.

Генплан та вертикальне планування обумовлюється формою та ландшафтом ділянки.

Логістична схема формується з урахуванням під’їзних шляхів, розташування лабораторії та вагової, а також найоптимальнішого внутрішнього маршруту транспорту.

Стосовно технологічної схеми: як показує досвід — коли діло доходить до експлуатації — потрібні всі теоретично можливі маршрути. Тому приділіть цьому етапу особливу увагу, адже вносити зміни у проект після того, як почалось будівництво може обійтись в рази дорожче, а іноді — просто неможливо.

Є одне неписане правило — день додаткового планування економить п’ять днів будівництва. Наш досвід підтверджує це твердження.

Визначте постачальника обладнання. Що стосується виробників обладнання — важливо розуміти чи це буде вітчизняний виробник, чи іноземний. У другому випадку, Вам необхідно бути готовим до митних процедур та платежів, а також витрат пов’язаних з транспортуванням обладнання з-закордону та шеф-монтажем. Сумарно ці витрати складуть приблизно 10-20% від вартості обладнання плюс ризики нововведень у митному регулюванні.

Крім того, слід розуміти, що з-закордону складніше зробити термінову допоставку в разі некомплектної поставки.

До плюсів іноземних постачальників обладнання можна віднести дешеве фінансування іноземними банками — проте воно доступне тільки для великих агрохолдингів, що відповідають певним критеріям фінансової звітності.

Фінансування. Будівництво елеватора — це серйозна інвестиція і часто є доцільним залучити фінансування, ніж вилучати обігові кошти з виробництва. Звертайтесь до виробників обладнання — майже всі вони мають програми з банками-партнерами. Тим більше, ставки за даними програмами нижчі від вартості звичайного кредиту.

Тепер звернемося до основних ризиків, що можуть виникнути у процесі будівництва. Перелічимо основні:

Ризик помилкових проектних рішень. Може бути наслідком неуважності або недостатнього досвіду проектанта. Даний ризик зменшиться, якщо долучити кваліфікованого генпідрядника ще на етапі проектування. Досвід генпідрядника може допомогти проектанту досягти оптимальних рішень.

Ризик несвоєчасної поставки обладнання. Виникає внаслідок недокомплектації обладнання або несвоєчасної поставки. Варто прописати штрафні санкції за подібні порушення у контракті. Допомагає також тісна співпраця з постачальником обладнання — направляйте спеціалістів для інспекції виробництва. Така увага стимулюватиме виробника зробити Ваше замовлення пріоритетним і уникнути втрат та затримок.

Організуйте приймання обладнання від постачальника у присутності його представника. Майже всі проблеми комплектації виникають через відсутність чіткої процедури прийому обладнання на майданчику.

Ризик невірної оцінки бюджету та графіку будівництва. Помилка в оцінці вартості об’єкту може призвести до недофінансування і зупинити роботи на півдорозі.

Ризик неякісних будівельних робіт. Обов’язково залучайте висококваліфікований технічний нагляд. Він є обов’язковим згідно діючого законодавства, але більшість замовників формально ставляться до цього питання — що тягне за собою зниження якості виконаних робіт.

Резюме: будівництво елеватора — складний процес, який вимагає уваги та високої кваліфікації на всіх етапах реалізації. Важливим є правильний вибір партнерів, що допоможуть Вам створити ефективний об’єкт, який приноситиме прибуток.

Сподіваюсь, що вищевикладений матеріал допоможе Вам у вирішенні цього питання.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus