Одеський припортовий завод

Один з найбільших представників держсектору у виробництві мінеральних добрив
5564

«Одеський припортовий завод» (ОПЗ) — один із найбільших виробників мінеральних добрив в Україні.

Завод також приймає та перевантажує у морські судна на експорт продукцію інших підприємств України та Росії: аміак, карбамід, метанол та рідкі комплексні азотні добрива. Хімічна продукція від інших підприємств на перевантажувальні комплекси заводу надходить залізницею та аміакопроводом Тольятті-Горлівка-Одеса довжиною 2417 км.

Загальна площа території заводу складає близько 250 га.

Припортовий завод є членом Міжнародної асоціації виробників добрив (IFA), активно співпрацює з її членами.

Власник — держава в особі Фонду держмайна.

Напрямки діяльності

Завантаження виробничих потужностей із виробництва аміаку становить 125%, а, з виробництва карбаміду — 127%.

Виробництво аміаку

Виробництво аміаку складається з двох агрегатів аміаку, що працюють за технологічною схемою фірми Kellogg» (США), які були введені в експлуатацію у 1978 р. та 1979 р. Початкова проектна потужність кожного агрегату становила 1360 т/добу.

Нині кожен із агрегатів виробляє близько 1700 т аміаку на добу.

Виробництво карбаміду

Складається з двох агрегатів, введених в експлуатацію в 1984 р. і 1985 р. відповідно. Агрегати працюють за технологічною схемою, розробленою фірмою Stamicarbon, Голландія. Початкова проектна продуктивність кожного агрегату складала 1000 т/добу.

У результаті проведених робіт з реконструкції та модернізації обладнання, удосконалення технологічних процесів, впровадження автоматизованих систем управління та інших організаційно-технічних заходів щодо агрегатів карбаміду продуктивність збільшилася до 1350 т/добу, при цьому питоме енергоспоживання знизилося на 10%.

Комплекси з переробки

  • Комплекс перевантаження аміаку потужністю 4,3 млн. т на рік, зі складом на 120 тис. т.

Технічні можливості комплексу перевантаження аміаку дозволяють відвантажувати до 4,2 т аміаку на рік. Комплекс приймає та захолоджує аміак власного виробництва, а також аміак, що надходить від інших підприємств України та Росії по аміакопроводу Тольятті-Россош-Горлівка-Одеса та цистернами по залізниці. Встановлене обладнання дозволяє завантажувати аміак у морські судна зі швидкістю до 2 тис. т на годину.

Комплекс має 4 ізотермічні резервуари для зберігання рідкого аміаку, ємністю по 30 тис. т кожен.

  • Комплекс перевантаження карбаміду потужністю до 5 млн. т на рік, зі складом на 80 тис. т.

Комплекс з перевантаження карбаміду був побудований і введений в експлуатацію в 1979 році за проектом компанії «PHB» (Німеччина) та дозволяє приймати карбамід власного виробництва та від сторонніх постачальників у спеціальних вагонах — мінераловозах. На станції вивантаження вагонів може вивантажуватись до 300 вагонів на добу. Стрічковими транспортерами карбамід вивантажується на склади (два по 40 тис. т) або навантаження здійснюється безпосередньо на морські судна.

 На причалах розташовані три суднонавантажувачі сучасної конструкції, які дозволяють вантажити карбамід зі швидкістю до 2 тис. т на годину. Можливості комплексу з відвантаження становлять до 5 млн. т на рік.

Комплекс перевантаження метанолу потужністю 1 млн. т на рік, зі складом 48 тис. т.

Комплекс складається із чотирьох резервуарів сумарним одноразовим зберіганням до 48 тис. т. Обладнання комплексу дозволяє відвантажувати метанол у морські судна зі швидкістю до 800 т на годину. Загальна проектна потужність навантаження 1 млн т на рік.

  •  Комплекс перевантаження рідких азотних добрив потужністю 500 тис. т на рік, зі складом на 36 тис. т.

Експорт

Основна частина виробництва — близько 85% експортується у понад 30 країн світу.

Рейтинг

2019 р. — 2-е місце у ТОП-10 виробників мінеральних добрив в Україні, обсяг виробництва — до 950 тис. т.

Соціальна програма

На ОПЗ створено комплексну виробничо-соціальну систему для роботи та життя працівників заводу, яка включає: високоавтоматизоване виробництво з хорошими умовами праці та побуту; можливості для культурного розвитку, повноцінного відпочинку, занять спортом, лікування; здійснення доплати пенсіонерам заводу, багатодітним сім'ям, інвалідам, матерям-одинакам; вирішення житлових питань працівників підприємства; і багато іншого.

Історія розвитку «Одеського припортового заводу»

1974 р. — наказ № 155 від 4 березня 1974р. Мінхімпрому СРСР «Про створення Одеського припортового заводу».

1978 р. — запуск в експлуатацію цеху перевантаження аміаку і агрегату №1 з виробництва аміаку. На причалі №3 пришвартувався перший транкер-газовоз «Булдурі» Латвійського морського пароплавства, який прийняв на борт 7982 т рідкого аміаку.

1977-1979 рр. — створення цехів: ремонтно-механічного, централізованого ремонту, котельного, електроремонтного, електропостачання, КВП, хімводопідготовки, поділу повітря, біохімічного очищення стічних вод, водопостачання та каналізації, зв'язку, ремонтно-будівельного, господарського, залізничного, автотранспортного, ВДСО, ВОХР, відділу технічного контролю, відділу обладнання (складське господарство).

1979 р. — Горлівський аміак ділянкою довжиною 807 км надійшов на ОПЗ. Запуск в експлуатацію цеху перевантаження карбаміду та агрегату №2 з виробництва аміаку. Монтаж ізотермічних резервуарів для зберігання аміаку (4 по 30 тис. т) та резервуарів під СФК (6 по 6 тис. т)

1981 р. — почав діяти аміакопровід «Тольятті-Горлівка-Одеса», протяжністю 2417 км і проектною потужністю 2,5 млн т/рік.

1983 р. — отримана перша продукція з цеху з виробництва рідкої вуглекислоти.

1984 р. — запуск в експлуатацію агрегату №1 з виробництва карбаміду.

1985 р. — запуск в експлуатацію агрегату №2 з виробництва карбаміду.

1988 р. — запуск в експлуатацію цеху перевантаження метанолу. Створення медичного центру (із власною поліклінікою).

1990-1995 рр. — проведено перепрофілювання відділення з навантаження суперфосфорної кислоти на навантаження рідких комплексних добрив (КАС). Запуск квазіелектронної АТС «Квант» на 2048 номерів. Введено в експлуатацію систему телемеханіки, що дозволяє проводити загальнозаводський моніторинг та диспетчеризацію системи електропостачання заводу.

1997 р. — створено цех виробничого обслуговування. Річний виробіток аміаку двома агрегатами склав 1 млн 100 тис. т. Запуск АТС Hicom-392 (Siemens) на 3 тис. номерів.

1998 р. —ОПЗ став членом Міжнародної асоціації виробників добрив.

1999 р. — введено в експлуатацію нову сучасну станцію поділу повітря.

2000-2001 рр. — включені в роботу газотурбінні двигуни ДГ-90 на компресорах С-1А, С-1Б з котлом-утилізатором для утилізації тепла димових газів.

2002-2003 рр. — здійснено модернізацію колон синтезу в цеху з виробництва карбаміду. На сховищах аміаку змонтовано систему постійного акустико-емісійного контролю. Виконано реконструкцію насосних станцій та системи управління відділення ВІК.

2004-2005 рр. — модернізовано відділення очищення газу від СО2 та змонтовано систему осушення синтез-газу (збільшення продуктивності агрегатів аміаку до 1700 т/добу та економія понад 40 млн. м3 на рік природного газу). Модернізовано систему управління установки демінералізації води для цеху виробництва аміаку.

2006-2007 рр. — проведено модернізацію турбіни компресора синтез-газу на агрегаті аміаку №1 (економія природного газу та зниження споживання пари). Рекордні показники за весь період роботи заводу за обсягом перевантаженого протягом року аміаку — 4,2 т/рік. Монтаж та включення в роботу атмосферних абсорберів на агрегатах №1 та №2 (зниження викидів у навколишнє середовище, підвищення надійності роботи агрегатів). У складі ЦВО створено бактеріологічну лабораторію.

2008-2009 рр. — рекордні показники за весь період роботи заводу за обсягом виробленого протягом року карбаміду — 942 373 т/рік. Встановлено сучасну систему управління технологічним процесом на базі Experion PKS. Проведено модернізацію турбіни (103-JT) та компресора синтез-газу (103-J) на агрегаті аміаку №2 (економія природного газу та зниження споживання пари).

2010 р. — проведено реконструкцію низькотемпературної конвекційної частини печі риформінгу на агрегаті аміаку №2. Завершено реконструкцію системи промислового водопостачання Одеського припортового заводу. Залізничний цех набув статусу станції.

2011-2012 рр. — впроваджено утилізаційну систему підігріву теплофікаційної води на агрегаті №2. Рекордні показники за весь період роботи заводу за обсягом виробленого протягом року аміаку — 1,2 т/рік. Виконано модернізацію системи автоматичного керування газотурбінним двигуном поз. З-1В. Модернізовано систему диспетчеризації теплових пунктів заводу; підключено додаткові теплопункти.

2013-2014 рр. — на агрегаті №1 встановлений новий стрипер. На агрегаті №2 — здійснено заміну конденсатора високого тиску (збільшення продуктивності агрегату). Проведено комплексну модернізацію систем безперебійного електропостачання систем управління технологічними процесами в основних цехах заводу. Впроваджено загальнозаводську оптико-волоконну комп'ютерну мережу технологічного призначення для зв'язку цехових систем управління з головним сервером PHD системи АСОДУ.

2015-2017 рр. — проведено реконструкцію конвекційної частини печі первинного риформінгу на агрегаті №1. Здійснено заміну реакційних труб, передавального колектора та каталізатора на печі риформінгу агрегату №2. Введено в експлуатацію Лабораторію технічної діагностики транспортних засобів (2015 р.).

Для того, щоб актуалізувати інформацію у розділі досьє або компанії, надішліть поновлені дані на пошту data@latifundistmedia.com

Менеджмент

Деркаченко Віталій
Тимчасово виконуючий обов’язки Голови Правління та директора
Сенниченко Дмитрий Владимирович
Член наблюдательного совета
Синица Николай
Председатель правления/директор
Николай Щуриков
Щуриков Николай Александрович
Первый заместитель директора компании

Контакти