Єгипет закупив у місцевих аграріїв 3,5 млн т пшениці, працюючи над досягненням країною самозабезпечення — міністр

За останні три місяці Єгипет закупив у місцевих фермерів 3,5 млн т пшениці працюючи над досягненням країною самозабезпечення та подолання наслідків глобальної кризи, спричиненої війною росії проти України, пише AL-MONITOR.

Міністр постачання та внутрішньої торгівлі Єгипту Алі Моселі повідомив, що сезон закупівель місцевої пшениці завершився закупівлею 3,5 млн т у фермерів, які значною мірою не постраждали від пандемії коронавірусу. Зазначивши, що стратегічних запасів пшениці Єгипту вистачить приблизно на 6,3 місяця.

За словами Моселі, Єгипет щорічно споживає близько 20 млн т пшениці, імпортуючи при цьому близько 12 млн т. 

Читайте також: «‎Відновлення економіки після ПЕРЕМОГИ, або У фокусі земельні ресурси України»‎ 

Відзначається, що у квітні президент Єгипту Абдель Фаттах Ас-Сісі розпорядився збільшити стратегічні резерви країни на тлі побоювань щодо глобальних постачань через пандемію коронавірусу та російсько-українську війну. 

«З липня уряд Єгипту закупив 465 000 т пшениці, з яких 175 000 т було закуплено в росії, 240 000 т у Румунії та 50 000 т у Болгарії. Ця угода стала найбільшою закупівлею пшениці GASC з початку війни в Україні»‎, — йдеться у заяві GASC з якою ознайомилось видання. 

Водночас попри заяви уряду про те, що Єгипет досяг самозабезпечення пшеницею та іншими товарами першої необхідності, загострення кризи дефіциту долара, що вибухнуло на початку цього року, позначилося на імпорті товарів першої необхідності для єгиптян, а саме пшениці.

Відмічається, що імпортери Єгипту більше не можуть поповнювати свої запаси пшениці через нестачу доларів, викликану зростанням рахунків за імпорт і скороченням доходів від туризму на двох найбільших ринках — Україні та росії. Втрата довіри інвесторів до єгипетського фунта також сприяла дефіциту.

Згідно з листом Федерації єгипетської промисловості від 26 вересня, близько 700 тис. т пшениці не були випущені з митниці, внаслідок чого близько 80% млинів, що виробляють хліб, макаронні вироби та інші товари «повністю припинили свою діяльність». 

Нагадаємо, що державний закупник зерна Єгипту вимагатиме від постачальників пшениці зареєструватися на товарній біржі країни до листопада.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus