Україна має всі шанси втратити провідні позиції з експорту фуражного ячменю — Agritel

Україна може продовжити падіння в рейтингу провідних експортерів фуражного ячменю в 2023-24 МР, згідно з попередніми оцінками Agritel, підрозділу аграрної аналітики Argus.

Україна була третім найбільшим світовим експортером ячменю в 2021-22 рр і, як очікується, посяде 6 місце в цьому МР. Але країна може втратити ще більшу частку світового ринку ячменю, оскільки прогнозується, що для експорту будуть доступні обмежені поставки близько 1 млн т.

Баланс

Поточні прогнози Agritel щодо експорту українського ячменю в 2023-24 МР базуються на очікуваному внутрішньому споживанні близько 3,2 млн т і загальній пропозиції ячменю в 4,8 млн т. Остання включає 500 000 т початкових запасів, враховуючи, що 2,4 млн т продукту буде експортовано в цьому МР.

Український експорт ячменю в цьому МР склав майже 2 млн т, згідно з митними даними, при цьому темпи експорту сповільнилися в останні місяці. 

«Зменшення попиту з боку Китаю, повільні операції через Чорноморський зерновий коридор і занепокоєння щодо його продовження після 19 березня обмежили попит на продукцію. Якщо експорт у 2022-23 рр. буде нижчим за прогнози, це може призвести до збільшення початкових запасів і загальної пропозиції українського ячменю у 2023-24 МР‎», — відмітили фахівці.

За оцінками Agritel, виробництво може впасти до 4,4 млн т в 2023-24 році з 5,8 млн т в поточному сезоні. Прогнозоване падіння обумовлене очікуваним скороченням посівних площ до 1,5 млн га з 1,7 млн га роком раніше і зниженням врожайності до 3 т/га в порівнянні з 3,47 т/га в 2022-23 рр. 

Напрямки

За прогнозами Agritel, загальна площа посівів ячменю в Україні може сягнути близько 1,5 млн га у 2023-24 році, включаючи близько 600 000 га озимого та 900 000 га ярого ячменю. Оцінка площ під озимим ячменем базується на останніх листопадових даних Мінагрополітики, які становлять 612 000 га. Що стосується площ під ярими культурами, то Agritel очікує, що вони будуть дещо меншими від торішнього рівня в 950 000 га.

Деякі українські виробники, опитані Argus, повідомили, що не планують сіяти ярий ячмінь або інші ярі зернові під урожай 2023-24 років. Замість цього вони розширять посівні площі під олійними культурами, в першу чергу під соняшником.

«Ми будемо сіяти більше соняшнику, оскільки не бачимо причин для посіву ярих зернових через їхню непередбачуваність або низьку прибутковість‎», — сказав Argus один фермер з Дніпропетровської області.

Але деякі учасники ринку більш оптимістично налаштовані щодо площ під ярим ячменем під урожай 2023-24 рр., очікуючи, що вони можуть перевищити 1 млн га. 

«‎Ярий ячмінь приносить швидкі гроші для фермерів, оскільки його вегетаційний період дуже короткий - його можна посіяти навесні і зібрати врожай вже через три місяці. І навіть якщо немає попиту з боку трейдерів, або ціни не є привабливими, ви можете використовувати ячмінь для оплати оренди землі»‎, — розповів Argus один з найбільших дистриб'юторів насіння в Україні.

Посівні площі під ярим ячменем теоретично можуть збільшитися в західних областях України — Вінницькій і Тернопільській — за умови спрощення експортної логістики через близькість цих регіонів до країн ЄС або спеціальних програм для виробників пивоварного ячменю.

Врожайність

Прогноз Agritel щодо врожайності ячменю в Україні на рівні 3 т/га у 2023-24 рр. базується на очікуваному збільшенні частки ярого ячменю в загальних посівних площах — врожайність ярого ячменю в Україні традиційно приблизно на 20 центнерів нижча, ніж озимого — а також на зменшенні внесення добрив через високі ціни та брак коштів у фермерів.

«‎Без добрив урожайність ярого ячменю може скласти лише 2-2,5 т/га»‎, — сказав Argus фермер з Полтавщини.

Оптимістичний сценарій деяких учасників ринку передбачає, що врожайність ячменю в наступному сезоні може досягти середнього п'ятирічного показника в 3,35 т/га, але буде нижчою за цьогорічний рівень в 3,5 т/га. У поєднанні зі збільшенням посівних площ під ярим ячменем у порівнянні з минулим роком, це може призвести до виробництва 5-5,5 млн т у 2023-24 рр., що дозволить Україні експортувати близько 2-2,5 млн т продукції, повідомили Argus кілька великих українських експортерів.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2023 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus