Сушіння одного тонно-відсотка вологи на трісці не перевищує 20 грн — фермер

Сушіння одного тонно-відсотка вологи на трісці коштує від 16 до 20 гривень, якщо купувати сировину.

Про це в матеріалі на Elevatorist.com «Солома або тріска: чим краще сушити кукурудзу, — досвід ФГ на Київщині» розповів керівник ФГ Олександр Широкоступ.

«При цьому на газу два роки тому в мого сусіда на той же час виходило 88 гривень за тонно-відсоток», — каже Олександр Широкоступ.

На фермерському господарстві «Широкоступ» вже два сезони відпрацював зерносушильний комплекс виробництва «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР» на альтернативному паливі — трісці.

За словами керівника, в перший же сезон роботи зерносушарний комплекс окупив себе.

«Минулого року на елеваторах в середньому брали 150-200 гривень за тонно-відсоток. Якщо знімаємо 10% вологи і ставимо в середньому ціну 180 гривень. Далі на елеваторі ще порахують прийомку, лабораторний аналіз, зберігання. 10% вологи коштує більше, ніж 2000 гривень. 1 тис. т — це 2 мільйони гривень. 7 тис. т — це 14 мільйонів гривень. Відбив. Це не рахувати ще логістику, — чи на 20, чи на 30 кілометрів будеш везти», — рахує Олександр Широкоступ.

У фермерському господарстві вирішили заготовляти тріску самостійно. Для цього придбали подрібнювач, який перебиває деревину до 160 мм, а також орендують щепорізи.

Читайте також: Відкладене збирання дозволяє знизити вологу кукурудзи в полі до 20%, але це ризиковано — експерт

На сезон для сушіння 7 тис. т кукурудзи господарству треба заготовити близько 1750 кубів тріски. Витрати на власну заготівлю вдвічі нижчі, ніж купівля палива, і складають близько 10 гривень на тонно-відсоток сушіння зерна.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus