У Болгарії спад виробництва соняшнику та кукурудзи, але експорт пшениці зростає

Болгарія зібрала менший врожай соняшнику та кукурудзи до початку жовтня 2023 року порівняно із попереднім роком. Збір соняшнику відстав на 24,1%, а кукурудзи на 27,4%, за попередніми даними, які були оприлюднені Міністерством сільського господарства.

Про це повідомляє «УкрАгроКонсалт».

Збирання зернових також прогресувало повільніше, ніж у 2022 році, і це разом із нижчою врожайністю призвело до значного річного дефіциту виробництва обох культур станом на 5 жовтня, як повідомило Міністерство на початку минулого тижня.

Середня врожайність соняшнику скоротилася приблизно на 16% порівняно з минулим роком, і було зібрано 93% від загальної площі соняшнику. Водночас середня врожайність кукурудзи зменшилася на 12,7% порівняно з минулим роком, і було зібрано 65% від загальної площі, висіяної під кукурудзу.

Що стосується експорту, дані за період з початку маркетингового року 2023-2024 станом на 8 жовтня показують певні вражаючі тенденції. Експорт пшениці зріс втричі порівняно з аналогічним періодом минулого року, свідчачи про значне збільшення попиту та міжнародної торгівлі, як відзначило Міністерство. З іншого боку, експорт ячменю зріс більш ніж у 20 разів, відображаючи різке зростання міжнародної торгівлі цим видом зерна.

За даними, протягом періоду з 1 липня по 8 жовтня, Болгарія експортувала близько 765 тис. т пшениці через чорноморський порт Варна, що на 225% більше, ніж рік тому. Протягом лише тижня до 11 жовтня через цей порт було експортовано 23,3 тис. т. Експорт ячменю за той самий період склав 141,5 тис. т проти 6,7 тис. т рік тому. За словами Міністерства, порт Варни став основним пунктом для експорту пшениці та кукурудзи з Болгарії, що становить близько 30% від усього експорту країни цих культур.

Щодо експорту кукурудзи через порт Варна, станом на 8 жовтня, було експортовано 13,9 тис. т, що є суттєвим зростанням у порівнянні з відсутністю експорту цього культурного рослиння за той самий період минулого року.

З початку липня до кінця звітного періоду, не було зафіксовано імпорту зернових та олійних культур через порти Варна та Бургас, повідомили у Міністерстві.

Виконано за допомогоюDisqus