Експорт українського зерна через румунський порт Констанца впав на 43,5% в першому півріччі 2024

Адміністрація порту повідомила, що експорт українського зерна через румунський порт Констанца за перше півріччя поточного року впав на 43,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року до 4,24 млн тонн, оскільки цього року Україна має змогу використовувати власні порти.

Про це повідомляє Maritime Reporter.

Раніше українські виробники заявили, що сукупний експорт зернових та олійних культур у 2024/25 маркетинговому році очікується на рівні близько 60 млн тонн. Це майже стільки ж, скільки і в 2023/24 році.

«Київ менше залежить від Констанци завдяки новому судноплавному коридору, який Україна організвала в серпні 2023 року, починаючи з Одеси і далі вздовж західного узбережжя Чорного моря, поблизу Румунії та Болгарії, після того, як росія вийшла з угоди про безпечний експорт зерна, укладеної за посередництва ООН», — зазначають спеціалісти.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

Дані порту Констанца, які не включають обсяги, оброблені через менші румунські порти, а також експорт залізничним і автомобільним транспортом, показують, що в липні з порту було відправлено 380 тис. т українського зерна.

Софія ЯрошенкоLatifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus