29 серпня 2024, 22:20, Україна

Засновникам GNT Сергію Грозі та Володимиру Науменку загрожує 2 роки тюремного ув’язнення

Засновникам Групи GNT Сергію Грозі та Володимиру Науменку загрожує 2 роки тюремного ув’язнення через невиплату кредитних коштів, зникнення зерна у заставі та розтрату активів. Слухання у Високому суді Англії відбудеться вже завтра, 30 серпня, повідомляє Reorg.com.

Американські інвестиційні компанії Argentem Creek Partners та Innovatus Capital Partners звернулися до суду з проханням відправити засновників українського імпортно-експортного бізнесу GNT до в’язниці за порушення судових наказів щодо розкриття їхніх активів.

У судах розглядаються справи про можливе виведення валютної виручки з України підприємствами Групи GNT

Читати також

13 січня 2023 року компанії Argentem та Innovatus отримали від Високого суду Англії наказ про заморожування активів та рахунків Сергія Грози та Володимира Науменка, але кредитори вважають, що українці розкрили в суді лише частину інформації про їхні справжні статки. 

Наказ про заморожування активів та рахунків з’явився в процесі примусового стягнення активів боржників кредиторами Argentem і Innovatus, розпочатого наприкінці 2022 року. Це сталося після того, як GNT не змогла вжити заходів для виходу з дефолту 2021 року та не змогла пояснити зникнення 400 тис. т зерна та кукурудзи, що перебували у заставі кредиту.

Суд наказав Сергію Грозі та Володимиру Науменку надати подальше розкриття своїх активів у квітні 2024 року. Однак у своїх заявах Гроза і Науменко не пояснили, чому дивіденди в розмірі $97 млн, отримані в період з 2014 по 2016 рр., не відображаються на їхніх рахунках.

Читайте також: Олімпекс Купе Інтернейшнл: серійний дефолт Грози та Науменка, і знову з американськими інвесторами

Таким чином, позивачі стверджують, що обвинувачені не виконали рішення суду і тому подали черговий позов у червні, стверджуючи, що засновники групи GNT повинні бути ув'язнені за неповагу до суду.

Нагадаємо, у липні цього року суд наклав арешт на понад 33 тис. т кукурудзи, 11 тис. т пшениці та іншого зерна, що зберігалося на терміналі «Олімпекс Купе Інтернейшнл» в Одеській області, в рамках кримінальної справи за фактом ухилення від сплати податків на суму майже 81 млн грн.