Суд арештував зерно на терміналі Олімпекс на суму понад 80 млн грн

Суд наклав арешт на понад 33 тис. т кукурудзи, 11 тис. т пшениці та іншого зерна, що зберігалося на терміналі «Олімпекс Купе Інтернейшнл» в Одеській області, в рамках кримінальної справи за фактом ухилення від сплати податків на суму майже 81 млн грн.

Про це повідомляє УНН з посиланням на відповідну ухвалу суду.

«Клопотання прокурора — задовольнити частково. Накласти арешт на майно, вилучене 7 червня 2024 року на зерновому терміналі «Олімпекс Купе Інтернейшнл», теперішнє місце здійснення господарської діяльності «Аттолло Гранум»…», — йдеться в ухвалі суду.

Зокрема, слідчий суддя арештував товарно-транспортні накладні експортера «Афторкс» та замовника «Тріпл Трейдінг» на 18 аркушах. Крім того, під арешт також потрапили 29 морських контейнерів, заповнених пшеницею, понад 33 тис. т кукурудзи та понад 11 тис. т пшениці.

Читайте також: У найближчому майбутньому треба буде відновлювати контейнерне сполучення з портів України до великих хабів — Віктор Берестенко

У рішенні суду вказано, що під час засідання детектив Бюро економічної безпеки зазначив, що транспортування зерна на термінал «Олімпекс» здійснює ДП «Степове». За його словами, під час обшуку керівник «Аттолло Гранум» відмовився надавати документи, які б підтверджували право власності на продукцію.

Водночас, за даними слідства, директор «Афторкс» є фіктивним, оскільки за грошову винагороду перереєстрував товариство на своє ім’я і фактично відношення до господарської діяльності підприємства не має.

Детектив вважає, що службові особи «Аттолло Гранум» навмисно не надали інформацію про власників вилученої продукції, хоча мали листування з особою, яка контролює ДП «Степове».

Адвокат «Аттолло Гранум» під час засідання повідомив, що першим власником сільськогосподарської продукції була компанія, що належить одеським бізнесменам Сергію Грозі та Володимиру Науменко «Ферко», проте підтверджуючих документів захисник надати не зміг.

У своєму рішенні слідчий суддя зазначив, що враховує той факт, що кримінальне провадження не обмежується подіями 2021-2023 років, а стосується в тому числі обставин вчинення невстановленими особами, використовуючи реквізити «ризикових» суб’єктів господарської діяльності: «Афторкс», «Тріпл Трейдінг», «ТЕО» в період 2024 року по теперішній час безпідставного внесення до офіційних документів недостовірних відомостей щодо виробника та/або постачальника сільськогосподарської продукції з метою їх приховування, тобто вчинення дій, спрямованих на ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах та сприянні у такому ухиленні суб’єктам господарської діяльності — виробникам та/або постачальникам сільськогосподарської продукції.

Зазначається, що вказані дії призвели до ухилення від сплати податків у сумі 80 921 808 грн.

Софія ЯрошенкоLatifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus