Сьогодні, 11:05 Переробка

Один з найбільших переробників ріпаку в Німеччині відкрив філію в Україні

На початку жовтня в Україні офіційно відкрили філію одного із найбільших переробників ріпаку в Німеччині — Getreide AG, повідомляє Latifundist.com.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, Getreide AG Ukraine зареєстрована з березня 2024 року.

«Раніше з України ми возили з портів Чорного моря. А потім війна, порти заблоковані. І ми почали думати з Бьорном (Штенделем — прим. ред.), як нам надалі працювати з Україною. Так виникла ідея створити тут підрозділ і через нього купувати у аграріїв. Перед війною ми також планували долучитися до переробки в Україні. Було навіть декілька планів, але все поставили на паузу… В Україні ми розвиваємо ще бізнес-моделі. Наприклад, почали возити українську соняшникову олію, що для нас є новим напрямом. І шукаємо ще бізнес-кейси», — розповів під час презентації філії в Україні операційний директор Getreide AG Торстен Тідеманн.

Getreide AG Ukraine закуповує в українських виробників ріпак, який експортує на свій ОЕЗ в місті Росток. Також вона є ексклюзивним представником болгарської компанії Astra Bioplant, яка спеціалізується на виробництві рослинних олій, біодизелю, гліцерину та шроту. В рамках цієї співпраці Getreide AG Ukraine закуповує в Україні соняшникову олію з доставкою в Чорноморськ, там перевантажує її і відправляє в Болгарію на завод.

Очолив філію Бьорн Штендель, який раніше працював у Allseeds GroupViterra Ukraine LLC та ін. За трейдинг по Україні відповідає Костянтин Таранов. Наразі українська команда налічує 5 чоловік.

«Україні потрібна допомога не тільки зброєю та коштами, а й допомога на шляху до європейської інтеграції. Потрібно змінювати людей, їх світогляд. В Європі контракт є контрактом. Ти не можеш сказати: «Вибачте, це було помилкою». Ні, в Європі зовсім по-іншому треба вести справи і агровиробники повинні бути готовими до цього. Тому це також було однією з причин, чому наша компанія вирішила відкривати тут свій офіс», — коментує Бьорн Штендель.

З початку 2024/2025 МР компанія відвантажила більше 130 тис. т ріпаку. Працюють наразі з тими агровиробниками, в яких стовідсотково впевнені. У списку клієнтів такі топові компанії, як МХП, «Ерідон», «Астарта», «Вілія», «Агросем», «НІБУЛОН» тощо.

Читайте також: Переробка ріпаку цьогоріч не перевищить 400 тисяч тонн — Укроліяпром

  • Врожай ріпаку в Україні цьогоріч склав 3,5 млн т.

Наталія Родак, Latifundist.com, 2024 р.