Комахи, культивований білок та дрони-комбайни. Яким буде агро післязавтра?


Джерело фото: Latifundist.com

До повномасштабного вторгнення сукупна частка росії та України на світовому експортному ринку у 2016-2020 рр. становила 28% для пшениці, 15% для кукурудзи, 66% для соняшникової олії та 16% для добрив. Війна завдала значної шкоди українському сільському господарству, а також підсилила існуючі проблеми глобальної продовольчої безпеки: високу залежність від експорту добрив з авторитарних країн, перебої в ланцюгах постачання, подорожчання утримання худоби

Чому це важливо? Зростання цін на добрива призвело до зростання цін на кормові та продовольчі культури, що в свою чергу зумовило суттєве зростання цін на продовольчі товари рослинного та тваринного походження і стало одним із драйверів швидкого росту інфляції в світі в 2022. Історично найвищих показників інфляція досягла в країнах ЄС, а в Україні стала найвищою з 2015 року.

Замість селітри — карбамід і перехід на генеричні ЗЗР. Як агрохолдинги готуються до посівної 2023
Читати також

І хоча вже у 2023 глобальні світові ціни на продовольство знизились з пікових значень березня 2022 на 23% в лютому 2023 завдяки оперативному відкриттю «зернового коридору» та нарощуванню експорту австралійської та індійської пшениці, занепокоєність продовольчою безпекою не згасає. За оцінками Міністерства сільського господарства США, світові запаси пшениці у 2022/23 році знизяться до рівня 2018/19 року. Через низький рівень світових запасів ціни залишатимуться волатильними і можуть різко зрости, якщо цього року виникне посуха або загроза функціонуванню зернового коридору.

Макс Філіппов, автор блогу, керуючий партнер GR Capital

За два тижні дедлайн «зернового коридору». Що буде, якщо рф його не продовжить?
Читати також

Сьогодні впровадження інновацій в сільському господарстві узагальнюють під терміном агротех або агтех (від англ. agtech, agriculture technology). AgTech перебуває в епіцентрі низки трендів, які змінюють екосистему та ведуть до перегляду операційної моделі у сільському господарстві.

Особливого значення для глобальної продовольчої безпеки можуть мати три напрямки розвитку чинних трендів:

  • біотехнології;
  • точне землеробство;
  • агрофінанси. 

Біотехнології ставлять на меті оновлення практик сільського господарства відповідно до ринкової кон'юнктури та кліматичних умов, точне землеробство — управління врожайністю, а агрофінанси та е-комерція — фінансову інклюзію малих та середніх господарств, що робить можливим впровадження дорогих вищеперерахованих практик. 

  1. Біотехнології в с/г ставлять на меті удосконалення рослинного й тваринного с/г шляхом інновацій у генетиці, мікробіомі, насінні, добривах, розведенні й моніторингу здоров’я тварин. Серед ключових трендів і прикладів:
    1. Рослинні біотехнології. Американська агротех компанія Pivot Bio розробляє мікроорганізми, що при внесенні в  ґрунт виробляють азот, витягуючи його з повітря, придатний для сталого підживлення зернових культур. Компанія вже залучила €592 млн і оцінюється в €1,4 млрд. Такі продукти можуть в перспективі зменшити або взагалі прибрати залежність від авторитарних держав-виробників синтетичних азотних добрив. 
    2. Розведення комах. Французька компанія InnovaFeed виробляє білок на основі комах, що може замінити корми для свійських тварин та мінімізувати залежність фермерів від продовольчих культур. Компанія залучила загалом €400 млн для розширення сталого виробництва продукту, що має потенціал зменшити вплив класичного тваринництва на екологію.
    3. Культивований білок. Ізраїльська компанія SuperMeat виробляє куряче м’ясо, вирощене безпосередньо з курячих клітин в лабораторних умовах. Компанія вже залучила €66 млн і планує будівництво заводу з виробництва культивованого курячого м’яса в наступні два роки, що допоможе частково скоротити потребу вирощування кормових культур, потрібних для годівлі живих курей. 
  2. Точне землеробство включає в себе розробку програмного забезпечення, сенсорів для моніторингу, аналізу, передбачення та оптимізації рослинництва, водного господарства, погодних умов та шкідників. Одними із ключових трендів в данній категорій є дрони та аналітика знімків. Яскравим представником даного тренду є американська компанія Orbital Insight, що розробила платформу для геопросторової аналітики знімків, що допомагає оптимізувати мережі поставок своїм клієнтам. Компанія залучила загалом близько $200 млн. Даний тренд на застосування дронів і автоматизацію аналізу зібраних даних може суттево знизити собівартість сільськогосподарської продукції в наступні роки. Крім цього, на території України технології обробки та збору врожаю за допомогою дронів зменшать ризики повʼязані з мінуванням полів для працівників АПК. Минулого року, як повідомляє МінАПК, дрони вже були застосовані для внесення засобів захисту рослин. 
  3. Агро-фінанси та е-комерція мають на меті підвищення доступу до фінансування, страхування та електронної торгівлі для компаній зі сфери с/г та фермерів: 
    1. Агромаркетплейси. Прикладом платформи, що надає фермерам доступ до торгівлі фермерськими продуктами є американська компанія GrubMarket. Компанія залучила майже €500 млн і була оцінена в €2,16 млрд в 2022. Такі платформи можуть значно підвищити інклюзивність, ефективність та прозорість товарообігу у всіх сферах сільського господарства.
    2. Агрофінтех. Farmer's Business Network, американський оператор інформаційної мережі, покликаної допомогти фермерам в управлінні їхніми даними та спростити доступ до агрокредитування. Компанія залучила загалом €813 млн та була оцінена в €3.3 млрд на кінець 2021. Особливого значення даний тренд набув за останні роки, коли через ринкові коливання цін на добрива та перебої в ланцюгах постачання фермери мали труднощі з залученням капіталу, з одного боку, (оцінюється, що тільки малі фермери в Африці, Латинській Америці та Азії стикаються з дефіцитом фінансування у розмірі $170 млрд) та не мали змоги адекватно оцінити ризики, і тому не розуміли адекватності запропонованих їм кредитних ставок і страхових премій, з іншого боку.
Велика агропереробка
Читати також

Незважаючи на виклики, спричинені волатильністю світового ринку акцій, зростанням процентних ставок у США та тривалими ефектами пандемії, у 2022 році глобальний обсяг венчурного фінансування агротехнологій сягнув $10,6 млрд і є другим найсильнішим показником за всю історію спостережень. Біотехнології були найбільшим отримувачем фінансування за секторами, на них припадало 30,7% від загального обсягу фінансування, 20% на агрофінанси та майже 16% на точне землеробство.

Великі корпорації теж не стоять осторонь агротеху та посилюють інвестиційну активність в цій галузі. Підвищення продовольчої безпеки, стійкості сільськогосподарських культур та сталого розвитку були основними факторами, що спровокували хвилю інвестицій та великих злиттів та поглинань у 2022 році:

  • Одна з найбільших виробників добрив і ЗЗР (засобів захисту рослин) в США корпорація FMC придбала Biophero, данського виробника біологічних пестицидів на основі феромонів комах, за оцінкою в $200М. FMC очікує, що до 2030 року дохід від продажу феромонів та засобів боротьби зі шкідниками на основі феромонів комах становитиме близько 1 млрд. доларів на рік.
  • BlackRock придбав Vanguard Renewables, яка співпрацює з молочними фермами та харчовими компаніями над виробництвом відновлюваного природного газу для комунальних підприємств та енергетичних компаній, за $700 млн. BlackRock планує проінвестувати у компанію ще $1 млрд для експансії на нові ринки.
  • Один із найбільших інвестиційних банків у США Bank of America виступив одним із інвесторів в $300 млн раунді, який залучила компанія Little Leaf Farms — лідер ринку з продажу упакованого салату, вирощеного в інноваційних теплицях. Залучений капітал підтримає агресивне зростання та розширення закритих ферм компанії, що зробить тепличні салати доступними для більш ніж половини населення країни до 2026 року.

Ніша вже суттєво зросла за останні роки та має багато прикладів зрілих компаній, що залучили додаткові ресурси на вдосконалення виробничих потужностей, що в найближчі роки розширить ринкову пропозицію добрив, пестицидів та інших технологій для збільшення врожайності.

Як і в минулі роки, AgTech може вирішити проблеми вразливості продовольчої безпеки до погодних умов, транспортних проблем та волатильності цін на добрива. В Україні, де рівень поширення інновацій в АПК не перевищує 10-12%, а через зменшення посівних площ на чверть та потенційні нестачі засобів захисту рослин від шкідників (станом на березень 2023 року попередня потреба в засобах захисту рослин сільгосппідприємств складає майже 50%) питання впровадження агротеху має важливе значення. Саме впровадження практик точного землеробства, агрофінтеху та е-комерції в сільськогосподарський сектор України матиме важливе значення для розв’язання проблем сьогодення та післявоєнного забезпечення світової продовольчої безпеки.

Макс Філіппов, керуючий партнер GR Capital

Виконано за допомогоюDisqus