Площі під кукурудзою цьогоріч скоротилися майже вдвічі в порівнянні з довоєнними показниками — аналітики

Діапазон оцінок майбутніх площ кукурудзи дуже широкий через невизначеність щодо подальших перспектив експорту. На ринку є оцінки 3,3 млн га і нижче, а це майже в два рази менше, ніж до повномасштабного вторгнення.

Про це на міжнародній конференції EURO GRAIN HUB Exchange & Forum Latifundist.com розповіла аналітик «УкрАгроКонсалт» Марина Маринич.

«Після закінчення війни ми можемо повернутись до попередніх рівнів, але перехідний період може зайняти 5 років, щоб ми вийшли на рівень кукурудзи майже 5-6 млн га. Зараз неможливо досягнути таких цифр. В нас ще є 5 млн т кукурудзи, які ми не факт, що вивеземо. Фермер того і не хоче сіяти кукурудзу», — зазначила Маринич.

Читайте також: У нинішніх умовах робимо ставку на олійні — Кернел розпочав посівну соняшника

Через це аграрії відмовляються від кукурудзи і сіють натомість олійні культури. Їх легше експортувати, ніж велику кількість кукурудзи.

«А що стосується олійних культур, їх легше вивозити, гарна ціна у порівнянні з зерновими культурами. Переробка у нас все одно є, у нас є переробні підприємства, які можуть освоїти ці об’єми. Більше того, соняшнкик та ріпак мають попит на європейських ринках. Болгарія на нашому соняшнику загрузила всі свої потужності по переробці», — додала аналітик УкрАгроКонсалт Юлія Гаркавенко.

Зазначимо, що крім зростання врожаю соняшнику у Болгарії, який перевищив 2 млн т (вперше з 2018/19 МР), за перші три місяці 2022/23 МР спостерігається зниження експорту соняшнику та зростання його імпорту. Частка України в імпорті соняшнику перевищує 73%.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus