Через погодні умови та блекаути третина української кукурудзи залишається в полях — Bloomberg

Третина врожаю кукурудзи в Україні залишається в полях, що створює додаткове навантаження на життєво важливий сільськогосподарський сектор країни, пише Bloomberg.

Відзначається, що аграрії зіткнулися з низкою перешкод:

  • рекордні осінні опади розмили поля;
  • війна знизила ціни, за які аграрії можуть продати свою продукцію;
  • удари по об'єктах критичної інфраструктури країни обмежили постачання електроенергії, необхідної для сушіння зерна.

Повідомляється, що аграрії ще можуть зібрати збіжжя до весни, хоча перспективи його якості та кількості зменшуються.

Аналітики WASDE знизили прогноз врожаю кукурудзи в Україні до 27 млн т, що на 4,5 млн т нижче. Причина — постійні дощі в трьох ключових областях. Прогноз ООН — 24 млн т.

Жнива просуваються «рекордно повільно», повідомляє «УкрАгроКонсалт». За даними уряду, станом на 13 грудня 34% кукурудзи залишаються незібраними.

«‎В минулі сезони фермери залишали кукурудзу зимувати. Більше снігу та злив протягом наступних двох тижнів можуть затримати польові роботи до 2023 року»‎, — пише видання.

Уточнюється, що дощова погода призвела до необхідності просушування зерна перед його належним зберіганням. сказала економіст FAO (Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН) Моніка Тотова.

«‎Це ускладнилося і стало ще дорожчим, оскільки російські атаки на українську інфраструктуру спровокували відключення електроенергії по всій країні, що ускладнило стабільну роботу сільськогосподарських об’єктів», — сказала вона.

Додається, що уповільнення збору врожаю кукурудзи підриває ключове джерело доходу для сільськогосподарської галузі України, яка вже зазнала збитків від війни на суму понад $4 млрд.

Читайте також: «‎Де інвестору припаркувати кошти, щоб вони не піддались корозії від інфляції»

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus