Де інвестору припаркувати кошти, щоб вони не піддались корозії від інфляції

Де інвестору припаркувати кошти, щоб вони не піддались корозії від інфляції

Джерело фото: Latifundist.com

Пришвидшення інфляції й надалі зумовлюється наслідками повномасштабного вторгнення росії в Україну. Це порушення ланцюгів постачання, руйнування виробництв, скорочення пропозиції товарів та послуг, збільшення виробничих витрат бізнесу. 

Ще один суттєвий чинник — ефект перенесення на ціни коригування офіційного курсу гривні до долара США, яке відбулося наприкінці липня та було необхідним для збереження стійкості економіки України. На жаль, інфляція нині присутня не лише в Україні — це вже світова проблема.

США два роки поспіль мають найвищий рівень інфляції за останні 30 років — 7% за результатами 2021 року та 7,7% в поточному. І хоча цьогоріч спостерігається сповільнення її росту, радіти не варто, якщо у вас гроші у вічнозеленій валюті. Своїх 7% ви фактично недорахуєтесь. Зона євро теж не відстає — 10,6% вже маємо за результатами жовтня.

Внутрішню історію з цим явищем в Україні із сумарним індексом 24,8 годі й обговорювати.

Людмила Роменська, авторка блогу, фахівець з питань ринку землі МХП

Які ліки від інфляції можна придумати? Нерухомість, депозит, валютні заощадження, акції, криптовалюта,  перелік може бути нескінченний, але я однозначно за сільськогосподарську землю.

Після відкриття ринку землі, у липні 2021 року, до традиційних для українців фінансових інструментів — нерухомість, депозити, облігації, бізнес — додався ще один: земля сільськогосподарського призначення.

Земля традиційно вважається одним з найнадійніших об’єктів вкладання коштів. В Україні ж до цього активу інвестори поки що тільки звикають. 

У дуже спрощеному вигляді схема інвестування у землю виглядає наступним чином: купівля землі, здача її в оренду, продаж, що зросте у вартості (орієнтовно після 2024 року, коли на ринок будуть допущені юридичні особи). 

Переваги покупки сільськогосподарських земель полягають в тому, що її вартість в гривневому еквіваленті в порівнянні із 2021 роком зросла незначно. З 1 липня 2021 року середньозважена ціна 1 га земель для товарного с/г виробництва становить 33 105 грн. 

За цей період здійснено 40 238 операцій купівлі-продажу земельних ділянок для товарного с/г виробництва загальною площею 142 257 га. Про це свідчать аналітичні дані оновленої онлайн-мапи операцій купівлі-продажу земель України, яку запустили AgroPolit.com спільно з Zemelka за підтримки нової земельної агенції Volodar.

Фактично ж земельні ділянки у кукурудзяному поясі країни, які перебувають в оренді, на сьогодні коштують від 1000 до 1500 $/га. Без оренди — 1500-2500 $/га.

Під час воєнного стану важко сказати, що є надійним активом. Утім, земля, навіть якщо потрапить під обстріл, нікуди не дінеться і залишиться активом. При цьому, зараз маємо вигідну ціну — можливо найнижчу. 

Очевидно, що протягом наступних двох-трьох років земля буде дорожчати в міру відновлення економіки України.

Для інвесторів це один з аргументів. Що ще їх мотивує вкладати кошти в землю? 

По-перше, вони вірять у перемогу України. 

По-друге, вони мають вільний фінансовий ресурс, який не можуть вивести за кордон. 

Для багатьох з них сільськогосподарська земля залишається єдиним більш-менш надійним активом в Україні. Аграрні компанії продовжують виплачувати орендну плату, залишаючись для них надійним партнером. А поступове розблокування експорту аграрної продукції з України вселяє віру в те, що так буде і надалі.

Людмила Роменська, фахівець з питань ринку землі МХП

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus