Україна втрачає третину сільськогосподарського ВВП через зернову угоду — думка

Через зернову угоду Україна втрачає третину свого сільськогосподарського ВВП, це $50 на кожній тонні зерна.

Про це в інтервʼю на Latifundist.com заявив Голова Ради директорів Agromino Петр Крогман.

«Безумовно, українські дипломати зробили все можливе, але зернова угода готувалася рік тому, коли Україна була слабшою, ніж сьогодні, і пропускна здатність альтернативних логістичних маршрутів була мінімальною», — говорить Крогман.

Він зазначає, що росія експортує в 20 разів більше Чорним морем, ніж Україна і зараз ця угода є принизливою для України. Кораблі з України перевіряють, а з росії — ні.

Читайте також: Євросоюз може піти на поступки росії, щоб зберегти зернову угоду — FT

«Тому ціни в портах на третину нижчі, ніж деінде. Через це Україна втрачає третину свого сільськогосподарського ВВП, а це $50 на кожній тонні зерна, що при нинішніх цінах на зерно фактично дорівнює тому, що кожне третє судно автоматично топиться. Подивіться на морські перевезення. Єдина сторона, яка дійсно виграє від нинішнього статус-кво, — це pосія», — додав Петр Крогман.

Нагадаємо, Міністерство оборони України поки що не дозволяє захід суден до портів Великої Одеси поза рамками «зернової угоди», дія якої закінчується 17 липня.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus