Експорт зерна з України у 2024 році може скоротитися вдвічі — Осипов

Після виходу росії із зернової угоди, в дунайських портах нею було знищено 280 тис. т українського зерна.

Про це повідомляє Financial Times.

За останні 12 місяців Україна, яка виробляє половину світового експорту соняшникової олії та 10 відсотків пшениці, експортувала близько 35 млн т зерна через Дунай, пише видання.

Але як довго українські компанії можуть покривати додаткові витрати на ці альтернативні маршрути, стало актуальним питанням — особливо після виходу росії з зернової угоди.

«Українським фермерам усе більше немає сенсу вирощувати культури, оскільки вони просто втрачають гроші», — говорить генеральний директор «Кернел» Євген Осипов.

Він прогнозує, що високі витрати підірвуть українське виробництво зерна та призведуть до того, що експорт у 2024 році скоротиться вдвічі з рівня минулого року приблизно до 35 млн т.

Читайте також: Ефективна логістика бразильської кукурудзи не залишає шансів для української знайти свій попит — аналітики

Президент Асоціації міжнародних експедиторів Віктор Берестенко говорить, що експорт тонни зерна до Єгипту через Дунай коштує приблизно 116 $/т порівняно з приблизно $69 до вторгнення росії.

Українські аграрії та експортери зазначають, що потужності Дунаю можуть розширюватися й далі.

«Перевага Дунаю в тому, що тут є безліч місць для навантаження, а інфраструктура розподілена. Це також означає, що Україна не танцює під дудку росії», — говорить генеральний директор «НІБУЛОНу» Андрій Вадатурський.

Нагадаємо, 2 вересня 2023 року росія вкотре обстріляла портову інфраструктуру Дунаю в Україні. Внаслідок цієї атаки постраждали активи агрохолдингу «Кернел».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus