Ми думаємо над організацію коридору для експорту українського цукру на азійський ринок — Дудка

Компанія «Волинь-Зерно-Продукт» розглядає можливість організувати перевезення цукру через Європу транзитом і відвантаження на судна, щоб експортувати його на азійський ринок.

Про це в інтервʼю Latifundist.com розповів засновник компанії «Волинь-Зерно-Продукт» Євген Дудка.

«Ми зараз акуратно на цю тему дивимося, беремо до уваги баланс цукру, який виробляється і споживається в Україні, і те, що Європа нас обмежить квотою у 320 тис. т. Очевидно, що у нас буде надлишок цукру. Тож ми думаємо про те, аби організовувати його перевезення через Європу транзитом і відвантажувати в кораблі, після чого відправляти на китайський або на інші азійські ринки», — пояснив Дудка.

Він зазначив, що необхідно запровадити справедливу модель отримання квот між виробниками, бо як тільки починається розподіл, «хтось починає вбачати корупцію».

Читайте також: Обмеження експорту цукру до ЄС може призвести до закриття низки цукрових заводів — профільна асоціація 

«На мій погляд, треба взяти статистику по цукрових заводах за три роки та, враховуючи її, ввести квоту між цими заводами. Вона має бути пропорційна середньостатистичному виробництву цукру за останніх три роки. А завод, на основі того, скільки йому здав аграрій, видає цю квоту на нього», — вважає Дудка.

Нагадаємо, Європейська комісія дозволила Україні експортувати у 2024 році до країн блоку 320 тис. т цукру. Минулого року цей показник складав 500 тис. т.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus