Обмеження експорту цукру до ЄС може призвести до закриття низки цукрових заводів — профільна асоціація

Запровадження обмежень на експорт цукру до Європейського Союзу негативно позначиться на цукровій галузі України і може призвести до закриття низки цукрових заводів.

Про це заявив в.о. голови правління Національної асоціації цукровиків України («Укрцукор») Назар Михайловин у коментарі «Інтерфакс-Україна».

«Це дуже згубно позначиться на вітчизняних виробниках цукру, оскільки у нас експортно-орієнтована галузь. Ми сподівалися, що зможемо експортувати цукор, тим самим зберігаючи і розвиваючи нашу галузь. Обмеження, ліцензування та заборони призведуть до перевиробництва в поточному сезоні та закриття заводів», — сказав він.

За словами Михайловина, основними споживачами українського цукру в Європейському Союзі були підприємства харчової промисловості — переробники, які безпосередньо використовують цукор у своєму виробництві. Вони зацікавлені саме в українському цукрі, оскільки він якісний, відповідає стандартам ЄС і до певної міри дешевший, ніж у більшості країн ЄС.

Читайте також: Австрійська компанія, яка продовжує працювати в росії, виступила проти безмитного імпорту цукру з України до ЄС

У разі введення Європейським Союзом квот і будь-яких інших обмежень українським виробникам цукру доведеться думати про вихід на світові ринки, зокрема, в країни Азії та Африки та інші держави, які не входять до числа ЄС. Для цього їм буде потрібен доступ до морського шляху.

«Для нас звичайно було б краще експортувати без будь-яких квот. Однак якщо обирати між пропозиціями європейських асоціацій виробників цукру і квотою, запропонованою Європейською Комісією, то цифра, озвучена ЄК, для нас є більш прийнятною», — резюмував Михайловін.

Нагадаємо, Європейська комісія дозволила Україні експортувати у 2024 році до країн блоку 320 тис. т цукру. Минулого року цей показник складав 500 тис. т

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus