«Місія по порятунку світу від голоду», або Чому відомі виробники сільгосптехніки досі не вийшли з росії


Джерело фото: Latifundist.com

Війна в Україні стала справжнім тестом на етичність для іноземних виробників сільгосптехніки. John Deere, корпорація AGCO, якій належать бренди Massey Fergusson і Fendt, CNH Industrial, яка випускає техніку під брендами Case IH, New Holland, чеська ZETOR — це неповний список тих компаній, які повністю припинили співпрацю з росією. Є компанії, які зменшили там свою присутність або продовжують працювати, не інвестуючи у розвиток. Однак є багато відомих світових виробників, які продовжують нарощувати об’єми імпорту в росію, скориставшись виходом з ринку конкурентів.

Репутація чи прибуток: позиція світових агрокомпаній щодо війни рф проти України
Читати також

Нічого дивного в цьому немає. По-перше, їм ніхто не забороняв на законодавчому рівні працювати з росією. В санкційних списках мови про блокування постачання західної техніки в росію немає. По-друге, деякі компанії вважають свою роботу там «місією по порятунку світу від продовольчої кризи». По-третє, через співпрацю з росією ніхто їх продукцію у світі не бойкотує (ба більше, не бойкотують навіть українські фермери). То чому б не працювати?

Нещодавно українські видання отримали верифіковану інформацію щодо постачання західними компаніями причіпної техніки (борін, культиваторів та сівалок) до росії упродовж січня-жовтня 2023 року. Наша редакція теж отримала таку інформацію, проаналізувала і знайшла у ТОП-постачальниках відомі світові бренди та навіть ті бренди, які, як нам відомо, вийшли з російського ринку ще у 2022 році. Що це? Сірі схеми росіян? За відповідями ми звернулися до материнських компаній. Але про все по черзі.

Імпорт сівалок у росію

Більше половини всіх поставок сівалок до росії у січні-жовтні 2023 року припадали на Німеччину.  В трійку також потрапили Італія та Туреччина. Загалом імпортували до росії сівалки 117 компаній.

В топ імпортерів потрапили «Хорш Русь», «Максіо Гаспардо Руссія» та «Квернеланд Груп СНГ».

Якщо брати до уваги виробників, то найбільше поставлялася продукція Horsch (47,46% від загального об’єму). Далі йдуть Maschio Gaspardo (7,84%) та Kinze Manufacturing (4,25%). Сівалки всіх цих трьох виробників користувалися найбільшим попитом у  російських фермерів.

Розберемо детальніше роботу цих компаній в росії.

Horsch

Компанія є лідером по об’ємам поставок сівалок на російський ринок у 2023 році. Також вона поставила дискових борін на суму $1,9 млн та культиваторів на суму $1,6 млн.

Поставки відбувалися із заводу в Німеччині на офіційне представництво «Хорш Русь» у липецькій обл. До речі, після повномасштабного вторгнення виручка «Хорш Русь» збільшилася до 6,9 млрд руб. у 2022 році у порівнянні з 6 млрд руб. у 2021 році.

Згідно інформації з leave-russia (спільний проєкт KSE Institute та команди українських IT волонтерів по відслідковуванню зарубіжних компаній, які продовжують працювати на російському ринку), у Horsch в росії активів на $48 млн, станом на 2021 рік у штаті працював 61 співробітник.

Також відомо про участь Horsch у російських виставках. Зокрема, її стенд був представлений на одній із найбільших виставок с/г техніки, обладнання та матеріалів для переробки рослинної продукції «Югагро 2023» (краснодар).

Водночас Horsch «з моменту нападу росії на Україну у лютому 2022 року бере участь у різних проєктах домомоги українцям та сама організовує таку допомогу», говориться у листі від компанії, який ми отримали у відповідь на наш запит. В листі також вказано про підтримку торгових партнерів, працівників «Хорш Україна» та їх сімей. Також компанія продовжує інвестувати у свій бізнес в Україні, зокрема, розширює свій сервісний комплекс під Києвом.

Щодо роботи на російському ринку, то нам надали таку відповідь.

«Дотримання чинних санкцій проти росії також відіграє важливу роль у нашій підтримці України. Усі країни ЄС взяли на себе відповідальність за глобальну продовольчу безпеку та запровадили стратегію послідовних санкцій. На цьому тлі уряд Німеччини прямо попросив нас продовжувати доставляти нашу продукцію до росії, оскільки вона була звільнена від санкцій. Ми виконуємо цю вимогу», — зазначили в компанії.

Об’єми поставок в компанії не прокоментували.

MASCHIO GASPARDO

Крім поставок сівалок на суму $9,6 млн, італійська Maschio Gaspardo за 10 місяців 2023 року продала в росію дискових борін на суму $1,3 млн (в топ-10 постачальників) та культиваторів на суму $667,7 тис.

В росії компанія має власне представництво «Маскіо-Гаспардо Руссія» у волгоградській області, на адресу якого і надходили вся техніка з Італії.

Материнська компанія на наш запит не відповіла. Війну росії в Україні ніяк не коментувала. Водночас, українське представництво на своїй сторінці у Facebook регулярно дякує ЗСУ за відданість та мужність. 

KINZE MANUFACTURING, INC.

У той час, як більшість провідних американських виробників сільгосптехніки припинили працювати з російським ринком, Kinze Manufacturing, Inc. за 10 місяців 2023 року продала туди сівалок на суму $5,7 млн.

У Kinze з росією давні ділові стосунки. Ще з часів СРСР.  Як згадувала президентка Kinze Manufacturing Сюзанна Вітч, мережа дилерів компанії стала глобальною після того, як її засновник Джон Кінзенбау відвідав Радянський Союз наприкінці 1970-х років.

Сюзанна Вітч

президентка

Kinze Manufacturing

«Вони хотіли бути більш продуктивними. Сівалка Kinze була першою американською сівалкою в росії. Це була унікальна можливість».

До речі, це і спонукало компанію побудувати у Вільнюсі (Литва) власний завод Kinze Europe UAB для обслуговування клієнтів зі Східної Європи. Він відкрився у 2013 році. У січні-жовтні 2023 р. саме через нього відбувалися поставки сівалок на 8 підприємств у росію.

Також сівалки компанії відправлялися через американського дистриб’ютора Meridian Freight Inc. (Каліфорнія) на 4 російських підприємства та одного індивідуального підприємця. За інформацією з відкритих джерел, Meridian Freight Inc. заснована у 2013 році в Маямі. Офіси має у Каліфорнії та Флориді. Основна її діяльність — поставка вживаної сільгосптехніки та кар’єрної техніки в росію та Казахстан.  

Публічних коментарів щодо її подальшої роботи на російському ринку ми не знайшли. Компанія не відповіла на наш запит.

Kverneland Group

Норвезька компанія Kverneland Group, яка входить до складу Kubota Group, за 10 місяців 2023 року продала в росію сівалок на суму $5,2 млн. Також була поставка культиватора.  Відвантаження відбувалися з Німеччини на російське представництво «Квернеланд Груп СНГ» у москві.

Відомо, що у росії компанія має завод (запущений в експлуатацію у 2016 році в липецьку).

У відповідь на наш запит, Kverneland Group повідомила, що не публікує та не коментує обсяги продажів продуктів для окремих ринків. Також в компанії додали, що засуджують війну в Україні і підтримують всі міжнародні заходи, спрямовані на те, щоб вона якомога швидше закінчилася. Компанія продовжує підтримувати українських дистриб’юторів та кінцевих споживачів.

Водночас в компанії звернули увагу, що «одна з ключових заяв ЄС — публікація санкцій проти росії: «Сільськогосподарська продукція та продукти харчування, включаючи гербіциди, добрива та с/г техніку можна експортувати з ЄС до росії за умови відсутності підсанкційних осіб».

«Беручи до уваги вищесказане, ми визнаємо намір не завдавати шкоди світовому постачанню продовольства і безпеці, а отже і те, що сільськогосподарська техніка з цієї причини не підлягає санкціям, щоб зробити можливим постачання критично важливих продуктів для місцевого сільськогосподарського сектора. Очікується, що це буде позитивним внеском у глобальний ланцюг поставок продовольства… На цій основі Kverneland Group продовжує обмежену потужність критичних частин і техніки для російського ринку. Ми вжили необхідних заходів і контролю дотримуватися всіх санкцій і пов’язаних правил. Це робиться згідно з вказівками і в тісній співпраці з нашим юридичним радником».

KUHN SAS

Французька Kuhn SAS за 10 місяців 2023 року поставила в росію та сівалок на суму $5 млн (у десятці найбільших імпортерів). Також були поставки культиваторів на суму $887 тис.

Відправлення відбувалися із Франції на власне представництво «Кун Восток» у воронезькій області. По тій же адресі у компанії є завод по збору сільгосптехніки (працює з 2021 року).

Компанія продовжує просувати свої продукти на російському ринку, зокрема, за допомогою каналу на YouTube. У цьому році вона виступає спонсором реєстрації виставки «Югагро 2024».

На запит нашої редакції материнська компанія не відповіла. У відкритому доступі ми не знайшли її коментарів щодо роботи на російському ринку та подій в Україні. 

PÖTTINGER

Ще одна компанія, про яку не можемо не згадати — Poettinger. За 10 місяців 2023 року виробник PÖTTINGER Deutschland GmbH (Німеччина) продав до росії сівалок на суму $3,7 млн (в десятці найбільших постачальників). A. PÖTTINGER, spol. s.r.o. (Чехія) поставляв дискові борони та культиватори. У всіх випадках постачання відбувалося на дочірнє підприємство «Пьоттінгер», зареєстроване у москві.

На сайті leave-russia вказано, що компанія обмежила поставки до дочірнього підприємства в росії. Також відомо, що у березні 2022 року Pöttinger заявляла про припинення поставок на російський ринок. Однак у липні відновила там свою роботу.

Нещодавно на російськомовному сайті компанія повідомила, що провела навчання для сервісних інженерів та спеціалістів відділу продажів з росії та Казахстану по роботі з посівним комплексом Terrasem та сіялками точного висіву MaterMacc. До цього публікувала відеогляд від свого російського дилера.

На наш запит, в компанії повідомили, що «повністю засуджують вторгнення росії в Україну з усіма його несправедливостями, жорстокістю та нелюдяністю, скоєними в цій жахливій війні». Та поділилися документом «Німецького агробізнес-альянсу» за 30 травня 2022 року, членом якого його вони є і який «найкращим чином відображає позицію компанії».

В листі, зокрема, вказано, що члени «Німецького агробізнес-альянсу» будуть продовжувати підтримувати Україну у відновленні та розширенні її с/г виробництва. Також вони підтримують санкції проти росії, навіть якщо багато компаній, що працюють в цій країні, зазнають значних економічних збитків».

Імпорт дискових борін в росію

Упродовж січня-жовтня 2023 року 56 зарубіжних компаній імпортували в росію дискові борони. Найбільше поставок було з Німеччини, Франції та Чехії.  

Якщо брати до уваги виробників, то найбільше дискових борін поставила Amazone (23,02% в загальному об’ємі). За нею йде французька компанія Gregoire Besson (14,04%) та чеська Farmet (10,10%). Перші дві поставляли техніку напряму на свої представництва у росії. Це «Амазоне» та «Грегуар Бессон Восток». А третя на офіційного представника «РостЛайн Агросервіс».

Найбільше російські фермери купували дискові борони Amazone — доля ринку 24,16%. Друге місце по попиту у Gregoire Besson — 14,41%, і третє у BEDNAR — 10,86%. 

Тепер щодо компаній, які потрапили у цей «рейтинг».

Amazone

Почнемо з лідера — Amazone. Крім дискових борін, компанія у січні-жовтні 2023 року постачала в росію культиватори на суму $2,8 млн (третє місце у топі постачальників) та сівалки на суму $3,7 млн. У всіх випадках поставки відбувалися з Німеччини на власне представництво «Амазоне» у московській області.

В росії Amazone працює у штатному режимі та має 19 представництв по країні. У самарі працює її завод «Євротєхніка». На сайті вказано, що лінійка виробництва налічує 30 машин, всього випускається близько 1,5 тис. одиниць в рік. «Євротєхніка» входить до п'ятірки найбільших сільгоспмашинобудівних підприємств росії.

В минулому році «Амазоне» була учасницею однієї із найбільших виставок с/г техніки, обладнання та матеріалів для переробки рослинної продукції «Югагро 2023» (краснодар).

На запит Latifundist.com материнська компанія не відповіла.  Війну в Україні компанія не коментувала (принаймні, ми не знайшли такої інформації у відкритому доступі).

GREGOIRE BESSON SAS

Французька компанія Gregoire Besson за 10 місяців 2023 року продала в росію дискових борін на суму $4,3 млн. Відомо, що в росії продовжує працювати представництво «Грегуар-Бессон Восток». На офіційному сайті активна карта російських дилерів.

Ми не знайшли публічних коментарів компанії, щодо того, чи планує вона зменшувати свою присутність на російському ринку. На запит нашої редакції компанія не відповіла.

BEDNAR

А ось найбільше здивування у нас викликала наявність у списку чеського виробника BEDNAR. У вказаний період до росії постачалися і дискові борони, і сівалки, і культиватори цієї компанії. А не повинно було?

російський ринок тривалий час був ключовим ринком збуту для BEDNAR. Та з перших днів повномасштабного вторгнення компанія одна з перших заявила про підтримку України та повний вихід з ринку країни-агресорки. Навесні 2022 року офіційно закрила російське представництво та перестала приймати звідти замовлення.

То як так вийшло, що техніка компанії потрапила до росії? Згідно отриманої нами інформації, причіпне обладнання виробництва BEDNAR постачалося в росію через компанії FIRMA SKRIPT (відправки відбувалися з Німеччини, Польщі та Чехії), EKOTECHNIKA AG (відправка відбувалася з Чехії), та AGRAR INVEST GMBH (відправки відбувалися з Чехії та Австрії).

Що це за компанії? EKOTECHNIKA AG є «дочкою» найбільшого російського дистриб’ютора с/г техніки «ЕкоНива-Техніка». Про останню відомо, що штаб-квартира знаходиться у Німеччині і основним видом діяльності є продаж імпортної сільгосптехніки, на яку припадає близько 55% загальної виручки від реалізації. Генеральним директором є Дюрр Штефан Маттіас, який працює в російському агросекторі ще з 90-х (принаймні, так вказано на офіційному сайті).

Щодо FIRMA SKRIPT, то в росії її найбільшими торговими партнерами є «Агро-Нова», «Корпорація Малком», «Альтаір СМ», «Європейська Агрітехніка-Урал» та «Центрсільгосптехніки». І саме вони були отримувачами техніки BEDNAR у січні-жовтні 2023 року.

Щоб прояснити ситуацію, ми звернулися із запитом до BEDNAR. У відповідь нам надали офіційну довідку митного уряду Чехії, в якій вказано, що за 10 місяців минулого року BEDNAR не здійснювала жодних поставок до росії.

Також в компанії ще раз наголосили, що не ведуть бізнес з росією. І уточнили, що наведені нами компанії (тобто ті, через які техніка і потрапила до росії) працюють легально на території ЄС.

«З травня 2022 року у нас не має жодного працівника  росії, ми не маємо там жодної власності чи бізнесу, за цей час ми не сплатили жодного євроцента в бюджет росії… Всі згадані вами в листі компанії є компаніями, які легально працюють в Європейському Союзі, імовірно, якби вони здійснювали якусь незаконну діяльність, яка суперечить законодавству чи санкціям, органи ЄС однозначно припинили б це», — говориться в листі.

FARMET

Чеська Farmet за 10 місяців минулого року продала в росію дискових борін на суму майже $3 млн. Також були невеликі поставки культиваторів і сівалок.

У 2013 році в росії компанія відкрила дочірнє підприємство «Фармет». Однак поставки техніки відбувалися на «РостЛайн Агросервіс», яка є офіційним представником її заводу у Чехії.

Публічних коментарів щодо її подальшої роботи на російському ринку ми не знайшли. На наш запит компанія не відповіла. 

Імпорт культиваторів в росію

Культиватори у росію упродовж січня-жовтня 2023 року постачали 179 іноземних компаній. Найбільше китайська Shanghai Transit International Forwarding Agency Co Ltd. (доля в загальному об’ємі 8,77%), німецька Amazone (5,79%) та китайська Taizhou Kunshan Mechanical & Electrical CO.,LTD (5,50%). 

Загалом, якщо проаналізувати увесь список іноземних постачальників, то можна зробити висновок, що ринком культиваторів у росії заправляють китайські компанії.

А ось найбільшим попитом користувалися культиватори китайського виробника Shanghai Gugang Lian Company (об’єм імпорту склав $5,9 млн). На другому і третьому місцях відповідно BEDNAR (об’єм імпорту $5,7 млн) та Amazone ($2,8 млн). 

Серед відомих постачальників ми також знайшли продукцію Horsch (об'єм імпорту за вказаний період склав $1,6 млн) та LEMKEN (майже $1,6 млн). 

LEMKEN

Компанія LEMKEN крім культиваторів поставляла в росію і дискові борони. По дисковим боронам вона у п’ятірці найбільших постачальників (доля ринку 9,41%), а по культиваторам у десятці (доля ринку 3,39%). У всіх випадках поставки відбувалися з Німеччини на її власне представництво «ЛЕМКЕН Рус», зареєстроване у калузькій області.

Згідно інформації з leave-russia, LEMKEN в росії  має активи на суму $47 млн.

В компанії повідомили, що не можуть відповісти на наш запит щодо поставленої в росію техніки та можливого виходу з російського ринку.

Отож, який висновок можемо зробити? Що з поставками імпортної причіпної сільгосптехніки у росіян глобальних проблем немає. Відомі європейські та американські виробники продовжують працювати з цим ринком та просувати свою техніку на найбільших сільськогосподарських виставках. Та й поставки техніки тих компаній-виробників, які вийшли з російського ринку, можуть відбуватися через дочірні компанії російських дистриб’юторів у Європі. А там де Європа не в змозі забезпечити, на допомогу прийде «добрий сусід» Китай.

Наталія Родак, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus