Нова хвиля істерії в Польщі: байки про «гнилу кукурудзу», бойкот українських товарів і погрози покупцям зерна

КПП Шегині-Медика
КПП Шегині-Медика
Джерело фото: PAP/Darek Delmanowicz

Заблокований кордон, висипане з вагона зерно і трактор з плакатом «путін наведи лад в Україні, Брюсселі і з нашим урядом» — емоційна і видима частина фермерських протестів в Польщі. Поза ними відбувається низка речей менше помітних, що просуваються серед сусідів. Latifundist.com зібрав основні наративи проти українського агро.

Нові спроби знайти заборонене українське зерно всередині Польщі

Тиждень тому ми писали, що заступник міністра сільського господарства Польщі Михал Колодзейчак разом з десятками мітингарів увійшли на територію прикордонного терміналу PKP CARGO CONNECT, де вимагали у менеджменту документи на транзит українського зерна. Згодом зʼявились десятки відео в соцмережах, медіа випустили детальні сюжети про цю історію, один з них подивилися понад мільйон глядачів. 

«Гості» піднімались на вагони, знімали кришки, коментуючи, що так багато українського ріпаку. Один з мітингарів на камеру заявив, що з вагонів ріпак розвантажується на фури, які потім везуть в Польщу. 

Директор терміналу коментував, що торгові асоціації не схвалили розповсюдження даних, та згодом поділився документами. 

Подібна історія мала місце і на іншому терміналі — Pryzmat Hrubieszów, куди теж увірвалися мітингувальники. А уже на термінал в Медиці приїхав інший політик, депутат Сейму від партії Конфедерація — Ришард Вілк. Він зняв ролик, де, показуючи на вагони з український зерном, коментував, що «це смертний вирок для польських фермерів». 

Що стало наслідком цих інспекцій? 

Колодзейчак визнав, що зерно наразі проходить через Польщу транзитом і не імпортується до країни. А свої дії пояснив тим, що за останні кілька тижнів надійшла інформація про нібито розвантаження українських товарів у Польщі, які мали б лише пройти транзитом через країну.

«Жодна з цих відомостей не підтвердилася», — заявив польський урядовець.

Ришард Вілк згодом опублікував листа з поясненням, що глядачі помилково сприйняли, що контролюючі служби заважали його візиту та не надавали документів. 

Українське зерно в Польщі перебуває під мікроскопом. 

Андрій Абдулов

польський трейдер

«Якби була мінімальна зачіпка про можливість порушення процедури транзиту чи якісь шахрайські схеми, всі б уже про це знали».

Кампанія з дискредитації якості українського зерна

Паралельно польські соцмережі наповнили вірусні відео про «гниле зерно» з України. На численних роликах з різних профілів показують вагони з пліснявою кукурудзою з приблизно такими коментарями «українську кукурудзу затримали, шок, лайно». 

Українське зерно сьогодні контролюється краще за будь-яке у світі: Сергій Орловський про те, чи могла Україна возити до Європи неякісну продукцію
Читати також

Автори відео не уточнили походження зерна, як давно і де воно там перебуває. Це партія кукурудзи, яку затримали на кордоні, але продавець з України з невідомих нам причини вирішив її не повертати, каже Андрій Абдулов. Трейдер уточнює, що стоять вони там з кінця весни минулого року, з моменту, коли польська влада ввела блокаду на імпорт української пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику. Ці вагони мають давню історію, підтверджує засновник трейдингової компанії «Агроойлтрейд» Сергій Орловський

Сергій Орловський

засновник «Агроойлтрейд»

«Всі показують «фільми» гнилого зерна. Є одна проблема. Не знаю, хто продав, хто купив, але до Польщі заїхало близько до 40 вагонів кукурудзи. Ще до заборони. І з нею ніхто нічого не міг зробити. Та кукурудза уже більше року стоїть у вагонах. Тобто приїхало від когось зерно, воно не було розмитнене і назад його не змогли повернути. Уже від 15 квітня минулого року воно стоїть в вагонах. Звичайно, тому зерну прийшла смерть».

«З України везуть отруєне зерно», «У нас забороняють препарати, а в Україні можна в поля лити, що завгодно. Потім це йде в Європу», — такі меседжі регулярно чув польський підприємець Юлій Зоря на мітингах, якого ми попросили поїхати на кордон та поспілкуватися з місцевими фермерами. Цей меседж досі поширюється і в медіапросторі Польщі.

Дійсно, в Україні використовують низку діючих речовин, які заборонені в ЄС. Але вимоги в європейського покупця до кінцевого продукту однакові як і до польського виробника, так і до українського, нагадують трейдери. 

Сергій Орловський

засновник «Агроойлтрейд»

«Сама позиція, що українське зерно неякісне, притягнута за вуха. Абсурдна. Адже ніхто з цього зерна, з неякісного зерна, не буде робити кінцеву продукцію. Тому що свій бізнес підставить».

Українське зерно проходить кілька експертиз на відповідність стандартам і вимогам тієї країни, до якої постачається. 

«Якщо у нас, згідно українських норм, той чи інший пестицид дозволений, а в Європі ні, то це не означає, що я можу зерно, при вирощуванні якого застосовувався пестицид, повезти до Європи, продати в Німеччину чи десь іще. Якщо таке зерно дозволено десь в країнах Африки або країнах Азії, то воно їде туди, згідно контракту. Але я не ввезу до Європи жодної тонни збіжжя, яке не відповідає європейським нормам. Це нереально. Я навіть не буду ризикувати. Це катастрофа, якщо привезти в Німеччину зерно з хлорпирифосом або ще з чимось. Це дуже великі гроші», пояснив трейдер. 

Поза цим, з тезою про «погане зерно» українським трейдерам і аграріям доведеться не раз стикнутися. 

Погрози покупцям українського зерна

Протистояння заходить у ще одну небезпечну площину. Компанія, що до квітня минулого року імпортувала зерно з України, поділилась з нами листами з погрозами від анонімів. 

«Сподіваюся, інформація, яка вже шириться в Інтернеті, швидко припинить ваші продажі. Ви імпортуєте зерно з України, а потім поставляєте свою продукцію на польський ринок. Це лише початок. Сподіваюся, ви щось з цим зробите, тому що ваші продажі швидко впадуть», — звучить один з листів.

В іншому листі автор пише, що «подає народне вето і заперечення проти того, що ви робите труєте людей, і сподівається, що ви понесете відповідні наслідки та високі фінансові санкції».

Провідник ідеї «вивести на чисту воду» польські компанії, які переробляють чи торгують українським збіжжям,  —  Михал Колодзейчак пообіцяв оприлюднити список компаній вже цього тижня. Цей перелік вже найменували «Списком Колодзейчака».

З польського боку на погрози нарікає місцевий фермер Губерт Ойдана, який активно коментував візит на термінал PKP CONNECT, пише Farmer.pl. Йому та родині поступають від погрози, в тому числі фізичної розправи.

«Я серйозно ставлюся до цих погроз. Мені дзвонили і казали, що вони прийдуть і вб'ють сім'ю та багатьох інших. Все найгірше. Вони турбують нас мовчазними дзвінками. Я також отримую повідомлення через месенджери», — розповів фермер.

Польський фермер Губерт Ойдана

Окрім погроз на мейли, компанії, що в різний час імпортували українське зерно, отримують і інші «подарунки». Серед них відома польська компанія Agrolok, яка зокрема, займається переробкою ріпаку та сої. Під склад компанії мітингарі висипали нещодавно машину з гноєм як попередження, щоб забули про українське зерно. 

Боротьба з «агроолігахами»

Блокада буде тривати, доки польський уряд не визначить відповідних правил в’їзду агропродуктів з України. Але тут не йдеться про звичайних фермерів, а про великі концерни, агрохолдинги, які через польський кордон переправляють свій товар, розповідав у коментарі Радіо Свобода керівник незалежної самоврядної профспілки індивідуальних фермерів «Солідарність» Томаш Обшанський. 

І це ще один наратив, який просувається в польському соціумі — латифундії, що витіснять все польське з Європи. За ним слідують адресні претензії до українських компаній. Януш Ковальський, опозиційний депутат, який був держсекретарем з питань сільського господарства в попередньому польському уряді, заявив нещодавно FT, що «птахівництво в Польщі розвалюється, а одна компанія, MХП, багатіє». Мовляв, треба негайно припинити безмитне ввезення курятини з України та іншої сільськогосподарської продукції. 

Конкретних аргументів про розвал польського птахівництва він не надав. 

До слова, у першому півріччі 2023 року виробництво м’яса птиці в Польщі досягло майже 1,6 млн тонн і було більш ніж на 7% вище, ніж у 2022-му. 

Марцін Вроньскі

заступник директора Національного центру підтримки сільського господарства

«Беручи до уваги поточну ситуацію на ринку, прогнозується подальше збільшення виробництва цього м'яса».

Агробарони, агроолігархи, латифундії — з цими словами вже починається асоціюватись вся українська продукція. І з цим доведеться працювати. 

«Геть сміття з України»

Кілька тижнів тому в Польщі з'явилися пабліки у Facebook, мережі Х, тіктоці Uwaga żywność z Ukrainy з закликом бойкотувати продукцію з Україну. Дріжджі, крупи, солодощі, алкоголь — адміни публікують українські товари, закликаючи поляків перестати їх купувати і знаходити місцеві аналоги. Пабліки дуже швидко набрали оберти.

«Геть сміття з України», пишуть на ФБ-сторінці «Увага! Їжа з України»

До речі, групи зʼявились ще до того як українська сторона пригрозила можливим баном на польські продукти у відповідь на блокаду кордону.  

У будь-якому разі це новий виклик, з яким доведеться зіштовхнутися українським виробникам готових продуктів. 

Те, як майже синхронно з'явилися ці наративи, закономірно викликає підозру, що без того самого «російського сліду» не обійшлось. Вчора це також визнали в польських спецслужбах. Але загальне враження ширше: невтручання польської сторони в блокаду кордону та істерію проти всього українського, не бажання пояснювати мітингарям очевидні речі, свідомо чи ні підіграє їм. І лише поглиблює кризу. 

Віолетта Громова, Костянтин Ткаченко, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus