ₚосії не вигідні зернові коридори. Пояснюємо, чому і як проходить підтасовка фактів

ₚосії не вигідні зернові коридори. Пояснюємо, чому і як проходить підтасовка фактів
ₚосії не вигідні зернові коридори. Пояснюємо, чому і як проходить підтасовка фактів
Джерело фото: @mstyslav.chernov @evgenymaloletka

На Східному економічному форумі очільник кремля заявив, що росія не змогла вивезти жодного судна з продовольством в рамках зернової угоди. І тому вони хочуть змінити напрямок вивезення зерна та іншого продовольства з України.

Але, давайте подивимось, що ж відбувається насправді і чому росіянам не вигідна робота зернових коридорів.

Олена Нероба у своєму дописі в Facebook влучно підмітила, що «експерти» захищають інтереси тих, хто платить їм зарплату. І інтерпретують дані так, як їм вигідно. Примушують читачів не заглиблюватися в деталі, не використовувати критичне мислення, дають вже готові відповіді на актуальні питання.

Далі Олена наводить слова Едуарда Зерніна, голови Союзу експортерів зерна з рф:

«З 88 суден з 2,08 млн т зерна 65 вирушили до країн Заходу в період з 3.08 по 4.09 у рамках «зернового коридору», підрахували «Відомості». Експорт туди перевищив 1,18 млн т, або 57% відправленого зерна, хоча, зазвичай, частка цих країн у два рази менша — у 2021 р. Україна вивезла туди 12,6 млн т злакових, що становило 34% експорту зерна, призначеного в основному на корм худобі. На частку пшениці, про дефіцит якої говорили західні політики, припадає менше ніж 19% відправленого зерна. Її вивезли поки що у кількості 0,39 млн т на 20 суховантажах, дев'ять із яких відпливли до Туреччини, а ще чотири — до ЄС. Це змушує сумніватись у тому, що від зернової угоди щодо розблокування українських портів залежала глобальна продовольча безпека. Загалом до Європи пішло 30 суховантажів та 0,77 млн ​​т українського зерна (37%). Ніхто не очікував, що ЄС стане одним із найбільших вигодонабувачем «зернового коридору», відтіснивши на задній план країни, які дійсно потребують продовольства. На цьому фоні кількість голодуючих в Африці в серпні стала на 10 млн більше, показав моніторинг Спілки експортерів зерна, за даними ООН», — підкреслює Зернін.

І начебто цифри всі правильні, але висновки «як дишло: куди повернув — туди і вийшло».

Отож, за даними Олени Нероби:

  1. За час дії зернового коридору з України справді вийшли 88 суден із понад 2 млн т вантажів. Частина була завантажена ще до війни. І традиційно це була, в основному, кукурудза; друге півріччя маркетингового року в Україні зазвичай «кукурудзяне». Нові човни везуть і кукурудзу, і пшеницю, і олію. І зокрема для голодуючих країн. А росія у цей час продає за гроші, викрадені в Україні, пшеницю до Сирії.
  2. Україна завжди, в основному, постачала до ЄС та Туреччини з Єгиптом. Чим зараз і займається. Регіон південно-східної Азії сильно просів, але це питання часу. Повернуться великотоннажні судна — повернеться і Індонезія, і Пакистан, що постраждав від повені, і Бангладеш з Китаєм. Індія та Південна Корея вже почали повертатися.
  3. Зростання пропозиції зерна на глобальному ринку за рахунок відкриття українських портів викликало просідання цін у всьому світі. І для тих, хто голодує в Африці, і на Близькому Сході. Світові ціни просіли на 15-20%. Коридор працює. Але він заважає росії. Тому потрібно викрутити цифри так, щоб заголовки були вигідні пропагандистам.

Олена Нероба

менеджер з розвитку бізнесу

Maxigrain

«Застряглі з минулого сезону 18 млн т зерна (5 з яких — пшениця) та новий урожай тиснуть на ринок. Нового врожаю —19+ млн т пшениці, до 30 млн т кукурудзи і т.і.  — це багато. І це розуміють усі. Однієї лише кукурудзи для експорту може бути більше 30 млн т. Вибачте, в умовних Афганістані/Сомалі їдять кормову кукурудзу? Ні. Куди її продавати? Туди, де її споживають».

На думку Олени Нероби, всі ці вкидання рф робить лише для того, щоб сказати «коридор не працює, відміняємо». Маніпулятори в чистому вигляді.

«Додам, що станом на вечір 6 вересня 2022 р. з українських портів пішло 96 кораблів із загальним обʼємом понад 2 млн т вантажів. Якщо відкинемо кораблі, завантажені до війни, то кожен четвертий корабель, із завантажених після початку повномасштабної війни, завантажений саме пшеницею. З 80 кораблів, 21 — з пшеницею. Тобто майже 30% вантажів — це саме пшениця. На сьогодні вже пішло 22 кораблі з пшеницею. Один — довоєнний і 21 — під час війни. Обʼєм складає більше 430 тис. т. Для України це абсолютно нормальна пропорція, враховуючи, що коридором рухаються також і інші товари», — відмітила Олена Нероба у коментарі для Latifundist.com.

Також Олена зазначила, що серед країн-отримувачів перше місце займає Туреччина. Це дуже великий хаб, який переробляє пшеницю на борошно. І вже борошно відправляє потребуючим країнам. Україна на сьогодні не має можливостей пропонувати однією партією такі обсяги борошна. Але у переліку є і Судан, і Ємен.

Погляньте на перелік отримувачів, який підготували у консалтинговій компанії Barva Invest:

Як зазначив Богдан Костецький у коментарі для Latifundist.com, момент призупинки експорту в лютому 2022 р. припав якраз на період, коли йде потужний експорт кукурудзи. Тому всі обʼєми, які були накопичені в портах і на лінійних елеваторах, як у експортерів і у виробників, переважно це була саме кукурудза. А нас ще звинувачують у тому, що ми відправляємо не надважливу пшеницю, а якусь там кормову кукурудзу. Так от:

Богдан Костецький

операційний партнер

торгово-аналітичної компанії Barva Invest

«Продовольство — це ж не тільки продовольче зерно. Це і кукурудза в тому числі, яку їдять тварини. А тварини дають нам молоко і мʼясо. Тому, думаю, що всі ці виступи лідера рф носять політичне і спекулятивне забарвлення, аби виграти собі додаткові вигоди. А для того, щоб зерновий коридор показав свою результативність, йому треба дати 2-3 місяці на розкрутку. І лише тоді, коли він почне постачати продукцію на світовий ринок, ми побачимо результат, який лише віддалено буде нагадувати те, що ми мали до початку агресивної фази війни».

Читайте також: З жовтня-листопада ціни на зерно зростуть, а маржа трейдера знизиться до $5-10 на тонні — Богдан Костецький

Трейдер зазначає, що якщо брати країни Африки, то туди Україна постачає зовсім невелику долю продовольства. Набагато більше продукції в ті країни постачає саме росія. І відкриття зернового коридору створило хедлайни в яких ціни перебувають під тиском. А біржі і спекулянти купують чутки і продають факти.

«На мою думку, відкриття зернових коридорів вплинуло на стабілізацію і зниження цін. А це вже дуже важливо для світового ринку. Але ці всі фактори ігноруються і росія, підтасовуючи факти, проливає крокодилячі сльози. Ми почули, що вони все ж таки продовжать термін зернові коридори. Але незрозуміло чи продовжать після 120 днів, чи у межах тих самих 120 днів. Далі буде видно», — зазначив Богдан Костецький.

Відреагували на заяви путіна і в Офісі президента України.

«Енергетичний, ядерний, міграційний, зерновий, запорізько-атомний і будь-які інші формати прямого шантажу періодично з’являються в публічний риториці перших осіб рф, коли щось йде явно не за планом і потрібно через страх зупинити Україну і міжнародну спільноту. Тому нинішні заяви про припинення «зернової угоди» абсолютно безпідставні і в той же час абсолютно прогнозовані. Бо жодного об‘єктивного підґрунтя для таких дій чи заяв взагалі немає», — в коментарі «РБК-Україна» розповів радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

росія і далі намагається спекулювати і перекручувати факти. Тому бережіть себе, розвивайте критичне мислення і перевіряйте факти. У наш час це життєво важливо.

Софія Ярошенко, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus