Олійна неділя. Час тримати і час продавати соняшник. За шрот дають $200, не дивлячись

Доброго суботнього ранку, шановні читачі, прошу вибачення, що минулу суботу з вами пропустила, оманлива весна, внесла свої корективи у мій фізичний стан. Сьогодні я з новими силами готова до огляду цін і пропозицій, які сталися за тиждень.

Які новини? Та всього потроху. 2,5 тижні тому на ринку спостерігалось коригування і такий собі спостерігаючий настрій. Всі з завмиранням серця дивились, що буде далі,  торгів не дуже й то було. Зовнішні ринки були покриті, а потім ще й Пасха: Європа «спала», Індія набирала оберти. Але наприкінці березня на біржі нафта почала показувати бичий настрій, й олійки розпочали ріст, пальма в тому числі, попит на неї був, а ось пропозицій поменшало. Шрот на ринку СРТ Україна теж був у попиті, а ще й соняшник підріс, знов ж таки, після корекції. 

Долар росте, попит на олії піднімається. Заводи працюють майже як і довоєнний час, про це не писав лишень лінивий, тож продукція є, ціна є, саме час продавати. Поляки все не визначаться «де дупці тепліше», а я в ту сторону взагалі не дивлюсь. Є працююче море, непогані ціни, і якщо їм приємніше жити з присмаком «калінки-малінки», це їх справа. 

Насіння соняшника теж є, експорту не багацько, фермер вже бачить на горизонті омріяні 16 000 грн з ПДВ +, і відчувається у повітрі «аромат продуктивної діяльності».  А в Одесі, знову воюють за «білий продаж» і вже не перший тиждень тривають перевірки. Ну що, поїхали по цифрам? 

Соняшник

Ще два тижні тому ціна на соняшник зробила корекцію, і фермер трохи зажурився. А ось вже наприкінці минулого тижня картина домалювалась. Далі приклади на 46 олійності на сьогодні. Отже, порт та Південні заводи 15100-15500 грн з ПДВ, близько 300$ без ПДВ. 

Приблизно такі самі ціни на умовах СРТ Центральна Україна й 15800+ грн з ПДВ на СРТ порт Дунай.

Щодо експорту, наразі він не такий активний як минулоріч, на це неодноразово вже скаржилися болгарські та румунські колеги. Ціни наступні: Болгарія і Румунія +/- 425-430$ на умовах DAP, Туреччина 455-460$ на DAP Едірне. 

Олія

Я люблю приносити гарні новини та піднімати настрій. І ось наступні ціни й справді повинні внести ендорфіни у ваш стан. Пані соняшникова олія розправляє плечі, вона як та панянка, яка 3 тижні тому лише дала надію на знайомство, а ось на цьому тижні вже подала руку на поцілунок. (Мені б романи писати, а не огляд на ринок соняшнику).

Ціни: покупці у портах великої води 815$ СРТ на кінець тижня, 825$ FOB й, вважаю, можна покращити. 

Європа 6 ports JAS 975$ — отакої відмітили Пасху, DAP Болгарія 850$ — не думаю, що це класна ідея, СIF Туреччина 860$, але там наразі багато російської продукції, і не тільки олії. 

Думаю, для нас з вами цікавішою буде Індія — там 965-970$ на умовах СІF, яка вже не вперше за півроку робить нам тренд. В Іспанії ви отримаєте близько 920$, Італія на DAP авто 910$. Малазійці, які скоротили експорт пальмової олії, дадуть за соняшникову 930$ на умовах СIF. Зазначаю, що всі СІF індикації показані за балк.

Шрот 

І ось ми дісталися до мого улюбленого, але неоднозначного персонажу. Всередині країни шрот у попиті,  ціни шалені. Наприклад, 200+$ ви легко отримаєте на великій воді, і заберуть у вас його не дивлячись. А от якщо подивитись на зовнішні ринки, то й нема цього всього. 

Щодо цін на дістенейшенах: 300-305$ на умовах CIF Китай, Тайланд 350+$ на умовах CIF (найцікавіший наразі на контейнерах, неодноразово чула, але сама не їздила), максимально 245-250$ на СIF Мармара, Туреччина, а поки я дописую статтю буде, напевно, нижче, бо і там російський товар заполонив. І Європа 270-275$ на умовах СІF Іспанія, Франція, Італія. Якщо хтось розуміє чому так, то поясніть, чекаю в особистих.

Я сьогодні романтична, бо весна, тож олію я порівняла з панянкою, яка дає руку для поцілунку. Давайте запросимо її на танець, і затанцюймо разом у світі ринкової економіки, де кожне па — це можливість розкриття нових контрагентів, відчуття захвату від високомаржинальних угод, та приємний післясмак від виконаної угоди, але не забуваємо, що настрій панянки швидкоплинний;) 

Гарних Вихідних! Все буде Україна, Все буде Агро!

Альона Царьова, старший менеджер олійноекстракційного заводу

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus