Олійний ринок за тиждень: Соняшник завмер, по олії «все пропало», а цінник по шроту прийшов до свого розумного стану

Альона Царьова, старший менеджер олійноекстракційного заводу

Вітаю! Гарних вихідних всім читачам блогу. Бажаю Вам, щоб нічого не затьмарило Ваш відпочинок. Поспілкуємося трохи на тему ринку соняшнику й переробки, поміркуємо й згенеруємо ідеї на наступний тиждень.

Почну з того, що коли на минулих вихідних всі перші шпальти замайоріли новинами про ескалацію ірано-ізраїльського конфлікту, я, як людина, яка вважала, що щось десь якось тямить, виявилося, що нічого не розумію. 

До чого це я? Так, я чекала «бичачі свічки» зростання на графіку нафти. Так, повірила у те, що олія піде до гори, але, як-то кажуть, слово на три літери: «уви». Ринок олії на початку тижня залишався без тотальних змін, а ось під кінець тижня «всьо пропало» — ціни почали падати в середньому на 10-15$, і до цього повернусь пізніше.

Щодо новин із замитненням, тут теж свої корективи. Готуйтеся до того, що при відкритті  декларації «ЕК 10 АА», вас чекає бонус, а саме документи ланцюга походження. Якщо раніше все це робили вибірково, то зараз ситуація буде наступна: при експорті, окрім типових документів, з Вас спитають зареєстровані ПН, 29-сг, 21-заг, 37-сг. Як це буде та чи надовго — покаже час, але пік цього припадає на найближчі будні. 

Насіння соняшника

Досить новин, поїхали по цінах:

Соняшник трошки завмер, подейкують, що й залишилось його не так багато, а ця боротьба з другою формою взагалі «гайки закручує». Цікаво, скільки буде подано у статистику у наступному сезоні, якщо й далі будуть такі «танці»? Читала, що аналітики прогнозують меншу кількість врожайності, ніж минулоріч. Побачим-побачим.

Експортні ціни наступні: на умовах DAP Болгарія вам запропонують приблизно 440-445$, CIF Туреччина 450$, DAP Туреччина (Едірне, мін. 44 олійність) 455$.

Україна заводи: середня ціна по Україні 16000 грн з ПДВ. Якщо розглядати детальніше, то можемо побачити в центрі 15500-16000 грн з ПДВ. На Півдні макс. чула 16600 з ПДВ. Чим ближче до Сходу, тим, звісно, і дешевше. (Примітка, олійність 46).

Олія

Наприкінці тижня ми побачили 805$ на умовах СРТ «на заборі» на «великій воді», хоча впродовж тижня 815$ можна було отримати. FOB на Дунаї був 830-840$. Болгарія на умовах DAP 840$ й не конкурентна, Румунія теж десь поруч. 

Туреччина 860$ на Мармарі, коли Мерсін давав +15$ до цієї ціни на умовах СIF. Високі 950$ CIF Індія, 920$+ балк Туніс. Іспанія, Севілья — 915$ на умовах CIF, 950$ за умови доставлено до головних портів Китаю. Знаю, що високоолеїнова олія 1045 CFR КНР.

Шрот

З ним теж все зрозуміло, ота «вакханалія» з портовою ціною закінчилася, й цінник прийшов до свого розумного стану, а саме: Одесса-Південний 180-185$, (але є але: в п'ятницю я побачила в одному з тг каналів 190$, може, якийсь супер-спот). Черно — 190-195$, Дунай — 205$ на умовах СРТ. 

Щодо експорту: 295$ за не гранульований шрот, 305$ за гранульований на умовах CIF Китай (контейнер). Почула, що у 2-му кварталі цього року очікується зменшення імпорту з боку Китаю у зв'язку з тим, що вони не встигають розпродати на внутрішньому ринку те, що купили в 1-му.  

Далі наші сусіди по морю: 250$ за гранулу й 245$ за розсип ви б отримали на умовах СIF Туреччина, Мармара. Покупці на DAP Польща 215+$, тепер дуже індикативно, Ізраїль, Єгипет, Італія, Іспанія приблизно 270$ CIF, Марокко біля 275$ на умовах CIF.

Закінчила писати, відкрила Чикаго, а там все, що нам потрібно, таке зелене. А ось як закриється, побачимо зранку.

На цьому тижні, наприкінці блогу, не буду мудрувати, хоча я це діло люблю. Новини пʼятниці не надихають, настрій відповідний. Я дуже втомилась, піду, обійму свою дитину, і ви зробіть те, що наповнює вас фізично й емоційно.

До нових зустрічей. Бережіть себе.

Все буде Україна, все буде Агро!

Альона Царьова, старший менеджер олійноекстракційного заводу

Виконано за допомогоюDisqus