Прогнози не здійсняться: Китай знизить закупівлі сої у першому півріччі 2022

Попри рекордні прогнози аналітичних агенцій, Китай скоротить попит на сою у першому півріччі. 

Джерело: агентство S&P Global Platts Analytics

Аналітики агентства нагадують, що USDA прогнозувала імпорт бобової Китаєм у 2021-2022 МР на рівні 100 млн т. У свою чергу, S&P Global Platts очікувала ще більше — рекордні 102 млн т. На думку експертів, таке зростання мало відбуватися на тлі збільшення поголів'я свиней у країні. 

У той же час агентство пише, що багато китайських переробників налаштовані не так оптимістично.

Країна у значній мірі залежить від закупівлі сої, оскільки переробляє понад 80% імпортованих бобів на корм для тварин. Та оскільки за останні кілька місяців спостерігається спад поголів’я свиноматок, переробники очікують, що попит зменшиться принаймні у першому півріччі 2022 року.

Справа у тому, що поголів’я свиней Китаю відновлюється після негативного впливу епідемії африканської чуми свиней (АЧС). Вона виникла у серпні 2018 року і призвела до втрати понад 50% поголів’я свиней протягом року.

«Свинарі втратили сотні юанів на кожну свиню протягом другої половини 2021 року, що змусило багатьох скоротити свої потужності. Тож зменшення поголів’я свиней, ймовірно, сильно ударить по попиту на корми на основі сої», — цитує агенція одного з китайських переробників.  

За даними Міністерства сільського господарства Китаю, поголів’я свиноматок постійно від’ємне  з липня 2021 року. Як правило, між негативним зростанням поголів’я свиней і пов’язаним із цим уповільненням закупівлі кормів є шестимісячний лаг. Таким чином, пише S&P Global Platts, всі ознаки вказують на слабкий попит на корм для тварин на основі сої.

​​Попит на сою у Китаї зіткнеться з ще одним викликом у 2022 році — спробою уряду зменшити споживання сої для контролю інфляції. Для цього міністерство вже встановило національний стандарт комбікорму для вирощування поросят, щоб скоротити середнє споживання білка.

«Якщо замінники з низьким вмістом білка використовуватимуться по всій країні як корм для тварин, попит на сою в Китаї може скоротитися на 20,41 мільйона тонн на рік», — сказав Цинь Інлін, голова Muyuan Foodstuff, провідної компанії у галузі свинарства.

Експерти S&P Global Platts попереджають, що не варто недооцінювати і фактор зростання фрахтових ставок.  Вони забирають більшу частку вхідних витрат для торгівлі соєвими бобами в Китаї. І ця тенденція, ймовірно, збережеться і в 2022 році.

Так, у 2021 році середня ставка фрахту з Бразилії до Північного Китаю зросла більш ніж на 60%.  

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus