Запасів соняшникової олії в ЄС вистачить на 4-6 тижнів — FEDIOL

Соняшникова олія
Соняшникова олія
Джерело фото: pixabay.com

Європейський Союз зіткнувся з нестачею соняшникової олії, оскільки війна блокує експорт з України.
Про це повідомила група виробників рослинної олії FEDIOL, пише REUTERS.

Переробні підприємства Європи отримують 35-45% соняшникової олії з України, а наявних запасів в ЄС, за оцінками, вистачить на 4-6 тижнів.

«Ймовірно, що після цього періоду відсутність нерафінованої соняшникової олії та обмежені альтернативи поставок призведуть до дефіциту рафінованої/бутильованої соняшникової олії на європейському ринку. Це буде відчуватися навіть на рівні споживачів», — повідомляє асоціація.

Соняшникова олія, яку отримують шляхом переробки насіння соняшнику, в основному використовують для приготування їжі. Оскільки частка України та Росії займала близько 80% від світового експорту, вторгнення Росії змусило імпортерів, таких як ЄС та Індія, шукати альтернативні джерела поставок.

За словами FEDIOL, війна зупинила поставки української соняшникової олії в ЄС, які зазвичай складали близько 200 тис. т на місяць.

Виробники ЄС намагалися пом'якшити наслідки війни, перенаправляючи обмежені об'єми соняшникової олії, призначені для виробництва біодизельного палива на продовольчий ринок додаючи інші продукти, такі як ріпакова олія, соєва олія та тропічні олії. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus