Світові ф’ючерси на зернові зростають через порушення звичних поставок — Карен Браун

Вторгнення росії до України порушило звичні ланцюги експорту. До цього додається зменшення прогнозів щодо залишків та заяви москви щодо не скорого закінчення конфлікту, що означає подальшу блокаду українських морпортів, викликає у трейдерів немале занепокоєння.

Про це пише Карен Браун для Reuters.

За її словами, побоювань додала заява Мінагропроду України про те, що фермери можуть посадити більше ярих культур, ніж передбачалося раніше, але на 17% менше, ніж минулого року. Побоювання з приводу виробничого потенціалу та погоди у Північній та Південній Америці також посилила тривогу.

Повідомляється, що на тижні, який закінчився 12 квітня на зернових ринках зросли довгі позиції у ф'ючерсах та опціонах на кукурудзу CBOT до 369 952 контрактів у порівнянні з 362 306 контрактами тижнем раніше. Кукурудза додала понад 2% на базисі CBOT за цей період та ще 1% за минулу середу та четвер.

«Покупці купували більше кукурудзи до 12 квітня, а трейдери за товарними індексами збільшили загальні позиції на 2% до 700 тис. контрактів, що є найбільшим показником з червня 2021 року», — каже експертка.

За її словами, крім експорту кукурудзи з України, учасники ринку були стурбовані холодною погодою в США та її впливом на посівну кукурудзи. Відтак, минулого четверга на базисі CBOT кукурудза досягла контрактних максимумів у $7,39 за бушель.

Зазначається, що світові учасники ринку пшениці, як і раніше, стурбовані конфліктом в Україні, яка є ключовим експортером. До цього додається поганий стан урожаю пшениці в США. Ф'ючерси на пшеницю на базисі CBOT зросли на 6,4% за тиждень, що закінчився 12 квітня. 

«За цей період на ринку додали майже 3 тис. контрактів на чисті довгі позиції на пшеницю на базисі CBOT, які досягли 16 639 ф'ючерсних та опціонних контрактів. У середу та четвер усі контракти на пшеницю трохи знизилися. Активніше торгувалась пшениця на Чикагській біржі та у четвер досягла позначки $11,35, хоча продавалась за $11,04 за бушель», — каже Карен Браун.

Нагадаємо, ціни на світовому ринку сої зростають на тлі побоювання щодо поставок.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus