В Україні на час дії воєнного стану змінили вимоги до виробництва, імпорту та експорту агропродукції

Верховна Рада України 12 травня ухвалила проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо безперебійного виробництва та постачання сільськогосподарської продукції під час воєнного стану».

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики. 

Зазначається, що цей законопроєкт передбачає внесення змін до ряду законів України, зокрема:  

  • скасовано вимогу отримання карантинного сертифіката на імпортоване насіння при переміщенні територією України;
  • запроваджено можливість оформлення фітосанітарного сертифіката в електронній формі;
  • спрощено сертифікацію українських виробників органічної продукції, а також розширено можливості одержання ними державної підтримки;
  • спрощено ввезення харчових продуктів, кормів, побічних продуктів тваринного походження, а також живих тварин на митну територію України.

Читайте також: «‎Суворий експорт 2022: як під час війни продати українське зерно та запобігти продовольчій катастрофі у світі?» 

Відзначається, що на час воєнного стану та протягом 90 днів з дати його припинення або скасування:

  • розширено перелік осіб, які можуть здійснювати відбір зразків для цілей фітосанітарної експертизи (аналізів), а також спрощено вимоги до уповноваження лабораторій на проведення фітосанітарної експертизи (аналізів);
  • спрощено процедури державної реєстрації пестицидів і агрохімікатів, а також розширено перелік агрохімікатів, які можуть ввозитися на митну територію України без їх державної реєстрації.

«‎Прийняті зміни забезпечать спрощення експорту, імпорту та переміщення територією України сільськогосподарської продукції рослинного та тваринного походження, живих тварин; розширять доступ аграріїв до сучасних агрохімікатів та племінного (генетичного) матеріалу та сприяють розвитку органічного сектору аграрної галузі України», — відмітили в міністерстві. ‎ 

Нагадаємо, що між Україною та Польщею спрощуються контрольні процедури імпорту та експорту агропродукції.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus