росія нанесла ракетний удар по Одеському порту — ОК Південь (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

рф атакувала Одеський морський торговельний порт крилатими ракетами типу «Калібр», повідомляє Оперативне командування «Південь». 

Дві ракети збиті силами ППО, дві потрапили до об'єктів інфраструктури порту. Інформації про постраждалих поки немає.

Прес-служба Міністерства аграрної політики України повідомила, що в Одеському морському порту було зерно, на відправлення якого чекали в найближчі два дні. 

Значних руйнувань в портовій інфраструктурі не було, влучання в насосну станцію. В саме сховище зерна не влучили, — заявила начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

ОНОВЛЕННЯ 

Президент Володимир Зеленський на зустрічі з американськими конгресменами прокоментував обстріли в Одесі. Він заявив, що Росія знаходитиме шляхи не виконувати те, що обіцяє.

Глава держави наголосив, що це відбулося менш ніж за добу після досягнутих у Стамбулі домовленостей щодо експорту українського зерна.

«Це свідчить лише про одне: хоч би що говорила й обіцяла Росія, вона знаходитиме шляхи, як це не виконувати. Геополітично, зброєю, криваво або ні, але в неї є декілька векторів, як вона завжди діє».

У заяві міністра оборони Хулусі Акара йдеться, що одразу після ударів він поспілкувався з українською та російською сторонами, пишуть турецькі медіа.

«Під час контакту росіяни сказали нам, що вони не мають абсолютно нічого спільного з цією атакою», — сказав він.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш засудив ракетний обстріл Одеського порту. 

«Генеральний секретар беззастережно засуджує повідомлення про удари, завдані сьогодні в українському порту Одеса. Учора всі сторони взяли на себе чіткі зобов'язання на світовій арені щодо забезпечення безпечного руху українського зерна та супутніх товарів на світові ринки. Ці продукти вкрай необхідні для подолання глобальної продовольчої кризи та полегшення страждань мільйонів нужденних людей по всьому світу. Повне виконання цих зобов'язань російською федерацією, Україною і Туреччиною є обов'язковим», — йдеться в повідомленні.

ОНОВЛЕННЯ 

У сторінці у фейсбуці співвласник «ТІС» Андрій Ставніцер сьогодні зранку підтвердив прильоти по порту.

Нардеп Олексій Гончаренко додав, що цей удар доводить, чого насправді вартують угоди з рф.  

У свою чергу спікер МЗС Олег Ніколаєнко заявив, що Україна наголошує на необхідності неухильного виконання домовленостей щодо відновлення безпечного експорту українських сільськогосподарських товарів Чорним морем з трьох портів: Одеси, Чорноморська та Південного.

Читати по темі: Стамбульська сага про українські порти. Які перспективи та ризики експорту зерна

При цьому він закликав ООН та Туреччину забезпечити дотримання Росією своїх зобов‘язань в рамках безпечного функціонування зернового коридору. У разі невиконання досягнутих домовленостей, Росія нестиме повну відповідальність за поглиблення глобальної продовольчої кризи. 

Нагадаємо, що вчора у Стамбулі, делегації України, росії, Туреччини та ООН підписали угоди про розблокування українських портів в Чорному морі.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus