Експерт розповів, чи загрожує Україні дефіцит цукру

Україна буде повністю забезпечена власним цукром, а також матиме значний експортний потенціал.

Таку думку висловив директор НПЦ «Цукробурякового виробництва» Олександр Коротинський в матеріалі: «‎Чи буде цукор в Україні? Прогноз та аналітика від Олександра Коротинського» на Latifundist.com‎.  

За його словами, ‎українці у 2022-2023 рр. будуть з цукром, більш того: запасів може вистачити навіть на подальші роки, якщо виробники плануватимуть його притримати. Проте подальше вирощування цукрового буряку є під питанням.

«‎У зв’язку з подорожчанням виробничих факторів (цукрового буряку, газу, логістики) та військових дій — 10 цукрових заводів прийняли складне для себе рішення не запускати виробництво цього року. Так, у 2022 році в Україні буде працювати 23 цукрових заводи», — відмітив спеціаліст. 

Читайте також: Цукровий буряк 2022. Посівні площі. Переробні потужності. Залишки й експорт

У травні стимулюючим заходом для виробників цукру було зняття Урядом України заборони на експорт цукру, а також скасування на рік імпортних квот країнами ЄС та  Великобританією, розповідає директор НПЦ «Цукробурякового виробництва». Це дало додаткові можливості для збуту надлишкового цукру виробниками. 

«‎Проте, якщо державні органи влади запланують знову обмежити експорт цукру, то отримаємо значне затоварювання внутрішнього ринку під час виробничого сезону 2022 року (вересень-грудень). Окрім того, виробникам цукру просто не вистачатиме складських потужностей для зберігання цукру»‎, — зауважив Олександр Коротинський.

Читайте також: «‎Чи буде цукор в Україні? Прогноз та аналітика від Олександра Коротинського»‎ 

Він додав, що за таких умов відбудеться зменшення відпускної ціни на цукор нижче його собівартості. А це, своєю чергою, може призвести до закриття ще декількох цукрових заводів. 

Нагадаємо, що раніше уряд скасував заборону на експорт цукру та проса.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus