Внесено зміни до тоннажності суден, які прямують «‎зерновим коридором»‎

Мінімальну тоннажність суден з українським зерном та олією, що прямують «зерновим коридором», буде збільшено.

Таке рішення було прийнято за підсумками засідання Координаційної ради з питань логістики в сільському господарстві під головуванням міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського, повідомила пресслужба Мінагрополітики.

Зазначається, щоб зменшити час простою та збільшити обсяг експорту, вирішено збільшити мінімальну тоннажність суден.

«Зокрема, для зернових — з 20 тис. т до 25 тис. т, для олії — з 6 тис. т до 10 тис. т, для шроту — залишити без змін (15 тис. т)», — зазначили у відомстві.

Водночас під час Координаційної ради, розглянувши пропозиції ринку, запропонували запровадити нові правила для тих суден, які ще не очікують у черзі.

«Враховуючи середню кількість інспекцій — 2,5 судна за добу — очікується, що нові правила дадуть ефект щодо збільшення відвантажень приблизно через півтора місяця‎», — відмітили у Мінагрополітики.

Щодо механізму формування черги для проходження інспекцій великовантажних суден, прийнято рішення, що наявний механізм квот є оптимальним. Роботу терміналів та операторів ухвалили планувати мінімум на місяць, що дозволить зменшити час простою суден через краще планування часу їх підходу до Босфору.

В Мінагрополітики зауважили, що з огляду на складність ситуації та необхідність часу на опрацювання пропозиції було домовлено провести чергове обговорення цього питання на наступному засіданні Координаційної ради.

Читайте також: «‎Ставки фрахту, перевалка, демереджі: яким буде 2023-й рік для Дунаю»

Нагадаємо, що від початку дії «‎зернової угоди»‎ (22 липня 2022 року) з українських портів загалом було вивезено 21,04 млн т сільськогосподарської продукції. На кукурудзу припадає 47%, пшеницю — 29%, соняшникову олію та шрот — по 5%, а решта вантажів 14%.

Серед основних отримувачів вантажів з України: Китай (4,2 млн т); Іспанія (3,8 млн т); Туреччина (2,4 млн т); Нідерланди (1,2 млн т); Єгипет (724,7 млн т).

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus