Україна вимагає забезпечити вільне судноплавство у Чорному морі — Васьков

Блокуючи українські порти, росія порушує міжнародні конвенції щодо судноплавства, тому Україна закликає міжнародну спільноту втрутитися і відновити вільний доступ українських кораблів до моря.

Про це заявив заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков у ефірі телеканалу Aljazeera, пише УНІАН.

«Ми констатуємо, що через російське вторгнення Україна втратила доступ до своїх портів і не може експортувати свою продукцію морем. Це є грубим порушенням Міжнародної конвенції щодо міжнародного морського судноплавства, і ми апелюємо до Міжнародної морської організації ООН з вимогою відновити вільне судноплавство України у Чорному морі‎»‎, — наголосив Васьков.

Він також повідомив, що наразі Україна та її міжнародні партнери, ООН та Туреччина, продовжують переговори щодо продовження дії «‎зернової угоди»‎. Також пропонується затвердити строк дії угоди мінімум на рік, а не на 120 днів як зараз, адже світовому ринку потрібен пролонгований горизонт планування.

Нагадаємо, раніше Україна звернулася до міжнародної спільноти із закликом вплинути на росію та розблокувати морське торгівельне судноплавство для України. Адже росія свідомо ускладнює роботу «‎зернового коридору»‎, натомість її кораблі вільно пересуваються морем, і не інспектуються взагалі — що дає агресору можливість доставляти по морю, у тому числі, військові вантажі.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2023 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus