Додати порт та розширити перелік товарів: озвучено позицію України з пролонгації «‎зернової угоди»‎

Україна планує залучити до «зернової угоди‎»‎ Миколаївський порт і збільшити асортимент продукції для експорту морем. Зокрема додати продукцію з доданою вартістю.

Про це перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький повідомив в ефірі інформаційного телемарафону, пише УНІАН.

За його словами, зараз тривають переговори з партнерами по «зерновій угоді» — ООН і Туреччиною — про її пролонгацію після середини березня, коли закінчується термін дії чинного документа.

«‎Ми підкреслюємо кілька речей, критичних для «зернової угоди‎»‎. Це розширення географії відправки з портів, перш за все, йдеться про Миколаївський порт, який до війни був одним з найбільших з точки зору фізичних обсягів відправки сільгосппродукції. І також важливо говорити про розширення номенклатури, тобто перелік сільгосппродукції, яка може експортуватися», — зазначив Висоцький.

Він підкреслив, що в Україні, окрім зернових, олійних та продуктів переробки, виробляється ще багато цінної продукції з доданою вартістю.

«‎Це продукція садівництва, тваринництва. Світ потребує і іншої аграрної продукції з України, і вона повинна бути долучена до «зернової угоди‎»‎, — додав заступник міністра.

Читайте також: «‎Вирощування ГМ-культур — не панацея від хвороб і шкідників. Та й економія сумнівна. Інтерв’ю з Юрієм Дробязко»

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2023 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus