Російська компанія, що вивозила зерно з України та її керівник потрапили під санкції США

Створене росіянами підприємство «Государственный зерновой оператор» та його керівник Нікіта Бусел потрапили до санкційного списку США. Причина — діяльність, яка підриває мир, безпеку, політичну стабільність або територіальну цілісність Сполучених Штатів, їхніх союзників або партнерів від імені чи на користь уряду рф. Ця компанія була створена для крадіжок та вивезення зерна з окупованої частини Запорізької області.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на перелік юридичних та фізичних осіб, до яких застосовані фінансові санкції США, опублікований офіційним сайтом Державного департаменту США.

«Государственный зерновой оператор» мав скуповувати, зберігати і відвантажувати для вивезення в росію або кримські порти зерно, яке виростили на окупованій території Запорізької області.  У аграріїв не було виходу і вони мали співпрацювати з цим «підприємством». Закупівельні ціни окупантів були нижчими ринкових.

Читайте також: Ще трьом російським військовим оголосили про підозру у вивезенні українського зерна

Окупанти заявляють, що в Запорізькій області минулого року зібрали 3,5 млн т зерна. Наразі зерно там скуповують у 14 відділеннях «Государственного зернового оператора».

Зазначимо, що ця компанія створена на окупованій території Запорізької області у травні 2022 року. В грудні це «підприємство» було зареєстроване в єдиному державному реєстрі юридичних осіб росії. Юридична адреса цього «державного підприємства» — Мелітополь. Однак його власники у держреєстрі рф приховані.

За даними Центру журналістських розслідувань, генеральний директор «ГЗО» — пітерський бізнесмен Нікіта Бусел. Він володіє готелями у Санкт-Петербурзі та Підмосков’ї, а також мережею кондитерських. Раніше Бусел заснував компанію «Імпульс». Колись вона називалася «Мегаполис» і отримувала багатомільярдні підряди на будівництво доріг. 

Читайте також: Капітан російського судна ризикує отримати тюремний термін за крадіжки зерна

Нагадаємо, минулого року медіапроєкт Кримської Медіа Платформи UA SOUTH випустив документальний фільм ZERNO, в якому розповідається про крадіжки українського зерна з окупованих росіянами територій України та незаконне вивезення збіжжя до Туреччини. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus