Африканські лідери планують відвідати Україну та росію: говоритимуть про зерно і добрива

В червні 2023 року Україну та росію планують відвідати шість африканських президентів. Вони хочуть обговорити збільшення експорту українського зерна та експорт російських добрив.

Про це повідомляє переговорник Жан-Ів Олів'є в інтерв'ю Associated Press.

«Делегація з шести африканських лідерів має намір провести переговори з Києвом і Москвою. Вони хочуть «ініціювати мирний процес», але також порушити гостре питання про те, як можна заплатити росії, що перебуває під жорсткими санкціями, за експорт добрив, яких відчайдушно потребує Африка», —  сказав переговорник.

Йдеться про президентів Південної Африки, Сенегалу, Єгипту, Республіки Конго, Уганди і Замбії. Ці переговори схвалили в США, ЄС, ООН, Африканський Союз і Китай, президенти України та росії погодилися прийняти африканську делегацію. 

Війна серйозно обмежила експорт зерна з України та добрив з росії, що загострило глобальну продовольчу безпеку і голод. Африка була одним з найбільш постраждалих континентів.

Читайте також: В уряді назвали умову, за якої Україна може дозволити транзит російського аміаку

За словами Олів'є, вони також хочуть обговорити шляхи, які полегшать африканським країнам отримання поставок і оплату російських добрив. 

Оскільки доступ росії до SWIFT обмежений санкціями, африканським країнам важко замовляти та оплачувати критично важливі добрива.

«Нам потрібно буде мати вікно, через яке SWIFT буде уповноважений для цього конкретного пункту... Це буде на столі переговорів, і ми сподіваємося, що в такому випадку ми отримаємо підтримку росіян щодо зерна з України, і ми отримаємо підтримку українців, щоб знайти можливості для платежів і поставок російських добрив», — додав Олів'є.

Нагадаємо, в росії вантажообіг по мінеральних добривах зріс у 2022 році на 25,1% і склав 24,2 млн т. Перевалка мінеральних добрив за січень-квітень 2023 року зросла в 1,7 раза — до 10,5 млн т.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus