59% підприємців вважають, що корупція у земельних відносинах всеохоплююча — опитування

Понад половина опитаних ММСП (мікро-, малі та середні підприємства) — 59% — вважають, що корупція у земельних відносинах всеохоплююча або досить поширена. Водночас, на власному досвіді зіштовхувалися з проявами корупції протягом року значно менше респондентів — 16%.

Про це йдеться в результатах Всеукраїнського дослідження «Рівень корупції в земельних питаннях, з якими стикалися мікро, малі та середні аграрні підприємства у 2023 році», що проводить програма USAID з агарного та сільського розвитку (АГРО) спільно з дослідницькою агенцією InfoSapiens.

«Із усіх пов’язаних із земельними відносинами процедур найчастіше протягом останнього року респонденти стикалися із необхідністю отримати витяг із кадастру про земельну ділянку або про її нормативно-грошову оцінку (35%), незмінно у порівнянні з 2022 роком. А орган, який відповідає за цю роботу — Держгеокадастр — ММСП вважають найбільш корумпованим (37%)», — йдеться у звіті.

На другому місці за рівнем корупції в земельних питання (23%) — сільради, міські ради і ради ОТГ, на третьому — місцеві державні адміністрації (11%).  

Проте респонденти, які зіштовхувалися з проявами корупції, зазначили, що більшість таких ситуацій виникала під час звернень щодо приватизації земельних ділянок (42%) або оренди ділянок державної чи комунальної власності (38%). Ця діяльність входить до сфери відповідальності органів місцевої влади, а не Держгеокадастру.

Нагадаємо, найбільших втрат в Україні — понад 2,7 млрд грн (близько $75 млн) — зазнав ринок земель у Харківській області, яка була лідером за часткою сільгоспземель в обігу до повномасштабного вторгнення.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus