росія почала підготовку до голодомору в Україні ще до повномасштабного вторгнення — The Independent

Експерти та міжнародні юристи зібрали докази, які свідчать про те, що ще до повномасштабного вторгнення росія розпочала підготовку голодомору в Україні.

Про це повідомляє The Independent.

«Закупівлі російським оборонним підрядником свідчать про те, що москва планувала вкрасти величезну кількість українського зерна за кілька місяців до того, як війська перетнули кордон», — пише видання.

Згідно з новими доказами, зібраними експертами з прав людини, росія активно готувалася до викрадення запасів зерна, що мало позбавити українське населення продовольства. Підготовка до цього розпочалася і тривала протягом кількох місяців до того, як путін віддав наказ про вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

«Коли 24 лютого 2022 року російські танки все-таки перетнули кордон, вони навмисно спочатку націлилися на райони, багаті на зерно, та інфраструктуру виробництва продовольства», — йдеться у новому звіті міжнародної юридичної фірми з прав людини Global Rights Compliance.

GRC з'ясувала, що в грудні 2021 року російський оборонний підрядник почав купувати вантажівки для перевезення зерна, а також три нові 170-метрові суховантажні судна, що свідчить про попереднє планування пограбування українських продовольчих ресурсів у безпрецедентних масштабах.

Менше, ніж за тиждень після вторгнення, росія почала захоплювати українські ферми, де викрадала 12 тис. т зерна на день, пише видання.

Докази «скоординованого рівня попереднього планування» будуть надані Міжнародному кримінальному суду.

росія хоче зруйнувати українську аграрну галузь — NYT

Читати також

GRC сподівається, що це призведе до першого міжнародного переслідування проти путіна за воєнний злочин голоду як методу ведення війни.

Якщо провину президента рф доведуть, то він може зіткнутися з ще одним ордером на арешт МКС на додаток до того, який був виданий у березні цього року за незаконну депортацію дітей з окупованих українських територій.

Награбоване в Україні зерно наразі оцінюється в 1 млрд доларів на рік. Кілька приватних українських зернових компаній були примусово включені до складу російського державного оператора, повідомили в GRC.

На супутникових знімках, видно зерновози на об'єкті в Мелітополі, з номерними знаками, зареєстрованими в окупованому Криму. На інших знімках видно, як поїзди, що складаються з вагонів з написом «зерно», виїжджають із залізничного вокзалу Бердянська.

Розслідування крадіжки зерна тривало до серпня 2023 року.

Нагадаємо, після виходу росії із «зернової угоди» вона знищила майже 300 тис. т зерна в українських портах.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus