Власника одного з агрохолдингів затримала СБУ (ОНОВЛЕНО)

СБУ підозрює засновника одного з найбільших агрохолдингів в Україні у фінансуванні збройної агресії рф.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Його затримали у квартирі його сина у Києві, за даними СБУ, він переховувався та планував втечу до росії.

За даними слідства, підконтрольна бізнесмену продовольча компанія знаходиться на тимчасово окупованому лівобережжі Херсонщини і працює в інтересах росії. Зокрема, фірма входить до основних постачальників харчової продукції для російських військ, які знаходяться на півдні України.

Також СБУ задокументувала, що бізнесмен передав російським військам складські приміщення виробничого комплексу підприємства у тимчасово захопленому Каховському районі Херсонщини. Командування окупаційних угруповань росії використовує логістичні ангари для зберігання власного озброєння, боєприпасів та бойової техніки.

Під час обшуків у Києві було вилучено документи, печатки, комп’ютерну техніку та мобільний телефон, які підтверджують факти співпраці з рф.

Слідчі Служби безпеки повідомили бізнесмену про підозру за ч. 1 ст. 111-2 (Пособництво державі-агресору) Кримінального кодексу України.

У травні 2022 року затриманий організував «перереєстрацію» агрокомпанії в окупаційному «управлінні федеральної податкової служби рф по Херсонській області», зазначили у СБУ. З того часу підприємство щомісяця сплачує до бюджету місцевої окупаційної адміністрації рф понад 100 000 руб. «податків».

Також агрокомпанія є однією з провідних у регіоні фінансових донорів російського «фонду підтримки учасників СВО», який був створений указом путіна у квітні 2023 року.

За даними Ліга.нет йдеться про Дживана Мамояна, директора й власника компанії «Моріс Каховка». Джерела Latifundist.com у правоохоронних органах підтвердили цю інформацію.

У грудні 2022 року в російських реєстрах з’явилася зареєстрована в Любимівці компанія з такою самою назвою і з Дживаном Мамояном, як керівником.

Нагадаємо, що швейцарська компанія Harvest Commodities інвестувала у будівництво в Ізмаїльському порту власних зернових складів.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus