Україна підтверджує раніше взяті на себе зобов’язання для розблокування кордону та готова до діалогу — Кубраков

До 1 березня припиняється блокада трьох пунктів пропуску з Польщею. Відповідну угоду 16 січня підписало Міністерство інфраструктури Польщі з протестувальниками.

Про це повідомив віцепрем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

«Зі свого боку, ми підтверджуємо раніше взяті на себе зобов’язання для розблокування кордону та готові до предметного діалогу з колегами далі», — зазначив він.

Кубраков додав, що для України важливо зберегти та продовжити «транспортний безвіз», як необхідність підтримки економіки в умовах війни. В Мінвідновлення впевнені, що суттєвого впливу на ринок двосторонніх перевезень Угода про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС не здійснила. У 2023 році співвідношення українських перевізників до польських склало 67% до 33%. До Угоди цей показник складав 60% до 40%, зауважив міністр.

Читайте також: Ми дамо час уряду попрацювати. Польські перевізники призупиняють блокаду кордону

Спільний перелік заходів для розблокування кордону, які Україна погодила з Польщею:

  • Створення окремого пасу в онлайн-черзі для порожніх вантажівок на Ягодин — Дорогуськ.
  • Запуск спільної Робочої групи для аналізу ситуації на ринку двосторонніх перевезень та забезпечення ефективного митного та прикордонного контролю.
  • Забезпечення перебування іноземних вантажівок в Україні до 60 діб.
  • Відкриття пункту пропуску Угринів — Долгобичув для порожніх вантажівок.
  • Початок пілотного проєкту на пункті пропуску Нижанковичі — Мальховіце без реєстрації в електронній черзі перетину кордону тривалістю в один місяць. 

Раніше польські фермери вирішили призупинити акцію протесту на кордоні з Україною в Медиці після того, як уряд погодився на їхні вимоги на початку цього місяця.

Виконано за допомогоюDisqus