Елеватори Агротехніки сушать зерно на лушпинні соняшнику за 10 грн/тонно-відсоток

Елеватори компанії «Агротехніка» («Пан Курчак») для сушіння зерна використовують альтернативні види палива. Для цього встановили теплогенератори компанії GRECO groupповідомив керівник елеваторного напрямку Андрій Глубіцький.

На підприємствах експериментували з різними видами палива, шукаючи найефективніше з точки зору тепловіддачі. Наприклад, вартість сушіння на енергетичній вербі склала до 9 грн без ПДВ за тонно-відсоток вологи. Але це паливо програє через низьку тепловіддачу.

Андрій Глубіцький на конференції AGRO UKRAINE SUMMIT

«Енергетична верба і соснова щепа мають однакову вологість, але верба не має такої тепловіддачі, тому продуктивність сушіння падає відсотків на 20», — пояснив Андрій Глубіцький.

Читайте також: Дешевий газ, краща альтернатива, дефіцит операторів — як сушили зерно цього сезону

На елеваторі використовували також і соснову щепу. Як розповів керівник, вартість такого сушіння — 11,50 грн за т/% без ПДВ. Але найкраще Андрій Глубіцький відгукується про пелету з лушпиння соняшника.

«Пелета дає більшу продуктивність, на ній ми сушили за ціною приблизно 10 грн за тонно-відсоток. Тобто, зараз при ціні пелети і продуктивності палива це найкращий варіант. Що буде в наступному році, побачимо по вартості, але досвід позитивний. Дуже зручно сушити, автоматично можна все робити», — розповів Андрій Глубіцький.

Він зазначив, що зараз на соняшник ціна невелика, відповідно, і пелета дешевша.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus